eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Csáky: A magyarok védekezni fognak

Az MKP elítéli Ján Slota kijelentését, miszerint Szlovákiában nem élnek magyarok, csak szlovákok, akik magyarul beszélnek.

Csáky Pál pártelnök szerint Ján Slota vidéki és primitív módon sérteget másokat.

Ha mindezt a kocsmában tenné egy jelentéktelen ember, annak legfeljebb a törvény előtt kellene felelnie. De ha a kormánykoalíció második embere viselkedik így, akkor abból az MKP elnöke szerint a jövőben is csak problémák lesznek - mondta a politikus.

Csáky Pál szerint senki nem veheti rossz néven, ha ezek után a magyarok védekezni fognak.

Minden demokratikus és elérhető eszközzel védeni fogjuk jogainkat - szögezte le a szlovákiai magyar párt elnöke.

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke, a SITA hírügynökségnek nyilatkozva megismételte korábbi állítását, miszerint az országban élő magyarok tulajdonképpen nem is magyarok, hanem olyan szlovákok, akik magyarul beszélnek.

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert politikus azzal érvelt, hogy Franciaországban sem léteznek algériaiak és marokkóiak, mert szerinte ők is mindnyájan franciák, akiket franciákra, bevándorlókra és idegenekre osztanak.

Slota szerint Szlovákiában is ezt a modellt kellene követni, és a Dél-Szlovákiában élő polgártársakat magyar anyanyelvű szlovákoknak kellene nevezni. Slota okfejtésében még ennél is tovább ment, szerinte a Dél-Szlovákiában élők többsége elmagyarosított szlovák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×