eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Mit adott Gyurcsány az amerikai elnöknek?

A diplomáciai protokoll része, amikor a vezető politikusok a különböző látogatásokon megajándékozzák egymást. De milyen ajándékot adjon valaki a világ egyik leghatalmasabb emberének, az Egyesült Államok elnökének? Egy, a héten megjelent hivatalos listából kiderül: Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök például egy pár huszárcsizmát ajándékozott George W. Bushnak 935 dollár (159 ezer forint) értékben.

A nemzetközi diplomáciai protokoll részeként a látogatóba érkező politikusok általában ajándékkal kedveskednek vendéglátójuknak. Nincs ez természetesen másként Washingtonban sem, ahol a döntést megnehezítheti, hogy mégis a világ egyik leghatalmasabb embere a házigazda.

Egy, a héten nyilvánosságra hozott listából most kiderült, hogy a magyar miniszterelnök egy 935 dollár (159 ezer forint) értékű huszárcsizma mellett döntött, amibe egy W. betűt (George W. Bush középső nevének kezdőbetűjét) nyomták.

A lista tanúsága szerint Junicsiro Koizumi volt japán miniszterelnök (George Bush egyik legszorosabb nemzetközi szövetségese) például egy elektromos biciklit, valamint egy Elvis Presley válogatás-CD-t ajándékozott az Egyesült Államok elnökének, rajta az I Want You, I Need You, I Love You (Akarlak, kellesz, szeretlek) című számmal. George Bush egyébként tavaly júniusban japán politikustársával közösen ellátogatott Elvis Presley gracelandi otthonába.

Guy Verhofstadt belga miniszterelnök is a kerékpározás témakörében maradt (George Bush közismerten imádja a kétkerekűket), az ő ajándéka két szürke és két kék biciklis trikó és nadrág volt, rajtuk az elnök nevével.

Hasonlóan eredeti ajándékot gondolt ki a NATO holland főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer, aki szintén a kék biciklismez mellett döntött. Valószínűleg nem lepte meg George Busht Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő sem, aki egy 75 dollár (12700 forint) értékű piros-fehér biciklismezt ajándékozott a Fehér Ház urának.

A legkevésbé eredetiek az iraki látogatók voltak. Nouri al-Maliki miniszter például egy "kézzel készült tartóban lévő ezüst pálmafát, aranyozott levelekkel" ajándékozott az elnöknek. Ugyanezt kapta Jalal Talabani iraki államfőtől, bár a bársony tartó "szállítás közben sérült" - mint az a Nemzeti Archívum listáján olvasható.Miként a listát közlő The Times brit napilap némi pikírtséggel megjegyzi, egyes ajándékokat akár a repülőtéren is vehették a politikusok. Szlovéniából például egy golfnadrágot és egy pólót kapott George Bush. A libériai delegáció sem volt túl eredeti, ők a First Ladynek, Laura Bushnak egy "rövidujjú kék poliészter blúzt" ajándékoztak.

A másik végletet a szaúd-arábiai vendégek jelentették. Abdullah király például Dick Cheney alelnöknek egy 55 ezer dolláros (9,3 millió forintos) 18 karátos fehérarany, rubin és gyémánt ékszerkészletet ajándékozott, míg Condoleeza Rice külügyminiszter egy fehérarany-gyémánt nyakláncot, fülbevalót, karkötőt és gyűrűt kapott 20 ezer dollár (3,4 millió forint) értékben.

George Bush legdrágább ajándéka egy 11 ezer dolláros (1,9 millió forintos) Cartier Santos-Dumont óra volt, amit egy 18 ezer dollár (3 millió forint) értékű aranytokban nyújtott át neki az akkor még thaiföldi miniszterelnök Thaksin Shinawatra.

És mit kapott George Bush legközelebbi szövetségesétől, Tony Blair volt brit miniszterelnöktől? Nos, a lista tanúsága szerint semmit. A szabályok szerint ugyanis csak azokat az ajándékokat kell feltüntetni, melyek együttes értéke meghaladja a 305 dollárt (52 ezer forintot).

A jelek szerint az a Burberry pulóver, melyet Tony Blair adott George Bushnak, nem érte el ezt az értékhatárt. Más kérdés, hogy (miként a The Times némi rosszindulattal megjegyzi az iraki háborúra utalva) a volt brit kormányfő alighanem igen értékes ajándékot adott partnerének...

Az ajándékok sorsa nem túl változatos: azok gyakorlatilag az adott látogatás végeztével bekerülnek a Nemzeti Archívumba. Tiffany Divis, az amerikai külügyminisztérium protokollosztályának ajándékozási ügyintézője szerint az összes ajándék közül George W. Bush egyedül azokat a Mahatma Gandhiról szóló könyveket tartotta meg, melyeket egy indiai politikustól kapott.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×