eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Elkerülhetetlen a milliókat fenyegető katasztrófa

A 20. század egyik mérnöki csodájának készült - és környezeti katasztrófa okozója lehet a Jangcén épített Három torok duzzasztógátrendszer. Példátlan módon most már a Kínai Kommunista Párt tisztségviselői elismerik: ha sürgősen nem teszik meg a szükséges lépéseket, akkor elkerülhetetlen a katasztrófa.

Több mint egy évtizeden keresztül győzködték a világot a kínai illetékesek, hogy a hatalmas duzzasztógátrendszer megépítése a legjobb mód arra, hogy megelőzzék az áradásokat, amelyek évszázadokon keresztül emberek millióinak életét követelték, és energiával lássák el a rohamléptekkel fejlődő gazdaságot.

A kormányzat folyamatosan lesöpörte az asztalról a bírálatokat, hiszen a nagy építkezés tervét majdnem egy évszázaddal ezelőtt Mao Ce-tung kezdte el tervezni, és egy versében "halhatatlanná" is tette. A projekt összesen 4668 milliárd forintba került.

Katasztrofális lehet az ár

Ma viszont már néhányan a projektet felügyelő illetékesek közül is elismerik, hogy a Három torokért súlyos, akár katasztrofális árat fizet majd az ország.

Eddig 1,3 millió embert kellett kitelepíteni az építkezés miatt, és ez a sors várhat újabb százezrekre is. "Egy sor ökológiai és környezetvédelmi problémát vet fel a Három torok. Ha nem tesznek sürgősen megelőző lépéseket, a gátrendszer katasztrófát okozhat" - figyelmeztetet immár a kommunista párt szócsöve, az Új Kína hírügynökség is.

Algaveszély és a vízi élővilág pusztulása

A kormányzat a veszélyek közé számolja a konfliktusokat, amelyeket a termőföldhiány okozhat, az irracionális fejlődés okozta ökológiai romlást, az eróziót, és a környező hegyekből fenyegető földcsuszamlásokat. Más hatóságok már figyelmeztettek az algaveszélyre és a vízi élővilág pusztulására.

Az építkezés felügyeletével megbízott hatóság vezetője, Vang Hszia-feng is úgy véli, ideje foglalkozni a gátrendszer környezetre gyakorolt hatásaival. "Nem engedhetjük, hogy a gazdasági fejlődés a környezetvédelem rovására menjen" - jelentette ki.

Egy politikai elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy Hu Csin-tao államfő-pártfőtitkár már eddig is elhatárolódott a Három toroktól. Nem vett részt tavaly az átadási ünnepségen - s ez annak a nyilvánvaló jele, hogy nem akarja, hogy a kormányzatát a gátrendszerhez kössék.

Földcsuszamlások - 50 méteres hullámmal


A földcsuszamlások már eddig is komoly gondokat okoztak a gátrendszer környékén; az egyik 50 méter magas hullámokat okozott a duzzasztóban. Júliusban egy egész hegy omlott le, a katasztrófa következtében 13 paraszt veszette életét, és 11 halász fulladt a duzzasztóba.

"A kormány tudja, hogy hiba volt megépíteni a Három torkot. Most attól félnek, hogy a katasztrófa, amelyet nem tudnak megakadályozni, felkeléshez vezethet. Ezért a nyilvánossághoz fordultak, még mielőtt bekövetkezne a baj" - figyelmeztetett Taj Csing környezetvédelmi aktivista, az építkezés egyik legélesebb bírálója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×