eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Megvan Litvinyenko gyilkosa?

Azonosította a Scotland Yard a sugárzó izotóppal megölt dezertőr orosz belbiztonsági tiszt felételezett gyilkosát, aki hamis EU-útlevéllel utazott be Nagy-Britanniába - írta a The Times.

Alekszandr Litvinyenko az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) alezredese volt, aki - miután szembekerült a Céggel - hét éve Nagy-Britanniába szökött.

2006. november 23-án, háromheti haláltusa után hunyt el a londoni University College egyetem klinikáján; halálát a szervezetébe került polónium okozta.

A példátlan gyilkossági ügy felgöngyölítésén dolgozó brit nyomozók a vezető londoni napilap forrásai szerint azonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyt, akiről a londoni Heathrow repülőtér biztonsági kamerái felvételt készítettek.

A rendőrség egyelőre nem hozza nyilvánosságra a képeket, de a megölt exügynök baráti köréből származó értesülés szerint "a Kreml által küldött bérgyilkosról" van szó.

A gyanúsított néhány órával azután, hogy egy londoni szállodai szobában megmérgezte Litvinyenkót, távozott is az országból.

Oleg Gorgyijevszkij, a szovjet állambiztonsági szolgálat (KGB) egykori ügynöke, aki szintén Londonban él, és a The Times szerint szorosan együttműködik a rendőrséggel az ügy vizsgálatában, azt mondta a lapnak: a feltételezett gyilkos litván vagy szlovák útlevéllel érkezett.

A lap szerint Litvinyenko halálos ágyán még leírást tudott adni a gyanúsítottról a rendőröknek. Állítólag magas, erős testalkatú, harmincas éveiben járó, "kifejezett közép-ázsiai vonásokkal bíró" személyről van szó, aki november 1-jén, Litvinyenko megbetegedésének napján érkezett Hamburgból Londonba.

Litvinyenko aznap a londoni Millennium Hotelben teázott két másik orosz exügynökkel, Dmitrij Kovtunnal és Andrej Lugovojjal, akiket a Scotland Yard szintén gyanúsítottként kezel.

A negyedik emeleti szállodai szobában csatlakozott hozzájuk a rejtélyes figura, akit Vlagyiszlav néven mutattak be. Õ ugyanazzal a járattal érkezett Londonba, mint a brit rendőrség által radioaktív anyag csempészetével gyanúsított Kovtun.

A brit lap szerint a gyilkossággal gyanúsított férfi Litvinyenko teájába tette a halálos adag polóniumot a szállodai szobában.

Rendőrségi források szerint most először került nyilvánosságra az az értesülés, hogy Litvinyenko a Millennium Hotel negyedik emeleti szobájában tárgyalt egy üzleti tranzakcióról Kovtunnal és Lugovojjal.

Gorgyijevszkij szerint a Vlagyiszlav nevű illetőt úgy mutatták be Litvinyenkónak, mint aki hozzá tudja őt segíteni egy "zsíros szerződéshez" egy moszkvai őrző-védő magáncéggel.

Korábbi híradásokban a szálloda Pine Bar nevű ivója szerepelt a mérgezés lehetséges helyszíneként.

A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) néhány héttel ezelőtti bejelentése szerint a bár hét alkalmazottjának szervezetében is kimutattak polóniumot.

Találtak sugárzó anyagot a szállodai szobában is; a The Times szerint a sugárzás intenzitása itt volt a legmagasabb azon tucatnyi londoni helyszín közül, ahol szintén észlelték a polónium jelenlétét.

A Scotland Yard nyomozói, akik tavaly Moszkvában jártak, szeretnének visszatérni az orosz fővárosba további kihallgatások végett, de az orosz hatóságok ezt ahhoz a feltételhez kötik, hogy először orosz vizsgálócsoport utazhasson Londonba.

A brit hatóságok azonban attól tartanak, hogy az orosz rendőrök a látogatást Vlagyimir Putyin államfő Londonban élő ellenfeleinek felkutatására használnák ki - áll a The Times szombati cikkében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×