eur:
393.14
usd:
354.7
bux:
72197.3
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Berlin, 2017. szeptember 25.Sahra Wagenknecht, a Baloldal (Die Linke) párt parlamenti frakciójának társvezetője és a párt társlistavezetője egy berlini sajtótájékoztatón 2017. szeptember 25-én, a német parlamenti választások másnapján. A Szociáldemokra Párttól, az SPD-től balra álló Die Linke a szavazatok 9,2 százalékát szerezte meg, és ezzel az ötödik helyen végzett a választáson győztes Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió, a CDU és a Keresztényszociális Unió, a CSU alkotta jobbközép pártszövetség mögött. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Lázadás a CDU-ban: nem akarnak koalíciót az új radikális baloldali párttal

Negyven kereszténydemokrata párttag, köztük a CDU tartományi, sőt országos parlamenti képviselői közös nyilatkozatban álltaki ki azért, hogy a párt ne lépjen koalícióra a tartományi választások után a baloldali Sahra Wagenknecht Szövetséggel.

Meglehetős magabiztossággal készült a vasárnap tartott tartományi parlamenti választásokra az év elején alakult új radikális baloldali párt, az alapító nevét viselő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW). A szászországi és türingiai eredmények igazolták a rendkívüli önbizalmat, a sokak által oroszbarátnak tartott, és emiatt gyanakvással figyelt párt mindkét tartományban az előzetes várakozásokat messze felülmúló sikerrel szerepelt. Mind Szászországban, mind Türingiában csak a konzervatív CDU és a szélsőjobboldali AfD (Alternatíva Németországért) előzte meg.

Ez az oka annak, hogy alig három nappal a választások után elemzők túlnyomó többsége azon a véleményen van, hogy a baloldal új képviselője mindkét tartományban szinte megkerülhetetlen kormányzati résztvevő lehet. Az eddigi koalíciók mind Szászországban, mind Türingiában immár "életképtelenek". Ennek fő okaa kormánykoalíciós pártok, a szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártja, valamint a szabad demokrata FDP katasztrofális szereplése.

Szászországban a hivatalában megerősített Michael Kretschmer konzervatív miniszterelnök máris jelezte, hogy kormányzati partnerként számít a BSW-re, míg Türingiában párt a parlamenti matematika szerint ugyancsak szinte megkerülhetetlennek tűnik. Az esélyes türingiai kereszténydemokrata kormányfő, Mario Volgt ugyancsak utalt arra, hogy nem zárkózik el az együttműködés elől.

A kereszténydemokrata párt országos elnöke, Friedrich Merz a választások előtt Sahra Wagenknecht pártját lehetséges szövetségesként még határozottan elutasította, később már úgy foglalt állást, hogy a CDU tartományi vezetői ebben a tekintetben szabad kezet kapnak. Ráadásul maga az iráni származású, 55 esztendős, politikai pályafutását még a hagyományos Baloldal Pártjában (Die Linke) kezdő Wagenknecht is kijelentette, hogy a nézetkülönbségek ellenére pártja számára meghatározott feltételek teljesülése esetén a konzervatívok "elfogadható partnerek" lennének.

Mindezt azonban a kereszténydemokrata CDU soraiban egyfajta "palotaforradalom" követte. A Der Tagesspiegel című lap legfrissebb számában tudósított arról, hogy tekintélyes uniós politikusok a leghatásozottabban állást foglaltak a Sahra Wagenknechttel, illetve pártjával való esetleges politikai házasság ellen. Az újság szerint negyven kereszténydemokrata párttag, köztük a CDU tartományi, sőt országos parlamenti képviselői közös nyilatkozatban vélekedtek úgy, hogy a Sahra Wagenknecht által hangsúlyozott törekvések ellentmondanak mindannak, amit a kereszténydemokraták a szövetségi köztársaság megalakulása óta képviselnek. Az aláírók ennek kapcsán mindenekelőtt az egyértelmű nyugati elkötelezettséget, az egyesült Európához való tartozást és a NATO-tagságot említették. Az újság szerint az aláírók a párt következő országos pártkonferenciáján ebből kiindulva

"összeférhetetlenségi" határozatot szorgalmaznak.

A lapnak nyilatkozó észak-rajna-vesztfáliai kereszténydemokrata képviselő úgy ítélte meg, hogy a választásokon taroló, de valamennyi párt által "kiközösített" AfD-hez hasonlóan a BSW is a tekintélyelvű rendszerek felé fordul. "Nem szabad együttműködni ilyen csoportosulásokkal " – tette hozzá.

A tiltakozó nyilatkozat aláírói között van Roderich Kiesewetter, a CDU egyik legtekintélyesebb kül-, illetve katonapolitikai képviselője, aki a BSW-t "a Kreml meghosszabbított karjaként" említette.

Az aláírók nem értettek egyet Friedrich Merz pártelnökkel abban, hogy a szászországi és a türingiai CDU-vezetők szabad kezet kaptak a BSW-vel való konzultációkhoz is. Merz egyelőre nem foglalt állást a konzervatív politikusok "lázadásával" kapcsolatban.

Az első számú érintett, Sahra Wagenknecht a választások után ismételten hangoztatta, hogy kész a koalíciós egyeztetésekre. Az esetleges jövőbeni együttműködés feltételei között említette ugyanakkor az illegális bevándorlás megfékezését, az Ukrajnának nyújtott német fegyverszállítások beszüntetését, valamint az amerikai közepes hatótávolságú rakéták tervezett telepítésnek leállítását.

Elemzők szerint a történtek megerősítik, hogy mind Szászországban, mind Türingiában rendkívül nehéz és hosszan tartó kormányalakítási tárgyalásokra kell számítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×