eur:
394.34
usd:
364.21
bux:
0
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

"Lehet, hogy ez meghökkentően hangzik..."

Alekszandr Litvinyenko volt KGB-ügynök megmérgezését akár egy terrorista-csoport is végrehajthatta - mondta Kovács Károly, a Magyar Köztársaság Információs Hivatalának nyugállományú ezredese. Az egyetemi oktató hozzátette: erre utal, hogy ilyen durva, hosszútávon kimutatható anyagot alkalmaztak. De hogyan is történhet egy ilyen mérgezés?

Hogyan kezdenek hozzá egy mérgezési akcióhoz?

Nagy valószínűséggel olyan személyt választanak ki a mérgezés végrehajtására, aki nem teljesen ismeretlen a célszemély számára, ezért valamilyen okkal, ürüggyel találkozóra tudja hívni, esetleg információkkal kecsegteti, és beszélgetés közben kiprovokálja, hogy igyanak valamit. Elég, ha a kiszemelt áldozat egy pillanatra elfordul, ezalatt az illető italába bele lehet csempészni egy egészen kis méretű pirulába sűrített radioaktív anyagot.

Maga, aki belecsempészi az italba az anyagot, nem lesz maga is fertőzött?


Egy pillanatra nyilván kapcsolatba kerül a mérgező anyaggal, ezt másképp elég nehéz elképzelni.

Néhány gramm is elég ebből az anyagból?


Néhány milligramm is elég. De nehezen tudom elképzelni, hogy ennyire durva anyaggal mérgeznek meg valakit ma, amikor már a szovjet időszakban is alkalmaztak olyan pszichotrop anyagokat alkalmaztak, amelyek a bőrön át felszívódva öngyilkossági kényszerképzetet idéztek elő a célszemélyeknél. Ha ezzel például az autó kormánykerekét kenték be, akkor 15-30 percen belül ezt el is követte. Ha ez már 30 évvel ezelőtt létezett, akkor nem nagyon érthető, hogy most miért egy ilyen nagyon durva, és hosszú távon kimutatható anyagot alkalmaztak.

Akkor mégis milyen magyarázat lehet a polónium-fertőzésre?


Egy dolog elképzelhető: ha egy terrorista csoport kap megbízást erre, akkor az esetleg alkalmazhat ilyen durva módszereket is. Ezzel nyilvánvalóan rejtik a megbízó személyét, és ez lehet akár csecsen is. Lehet, hogy ez meghökkentően hangzik, de a titkosszolgálatok történetében régóta ismeretes az úgynevezett idegen zászló alatti beszervezés, vagy megbízás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×