eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Németországban így működik a vizitdíj

Berlinben a kormány hosszas huzavona után ugyan megállapodott az egészségügyi reformban, de ezzel sem az orvosok, sem a betegbiztosítók nincsenek megelégedve, a páciensek pedig végleg elbizonytalanodtak a jövő kilátásait illetően.

Németországban 2004 óta van érvényben a vizitdíj, ami negyedévenként 10 eurót tesz ki.

Az intézkedéssel az egészségügyi minisztérium részben azt akarta elérni, hogy a betegek előbb az általános orvoshoz forduljanak, és csak beutalással menjenek szakorvoshoz, részben pedig így akarta elősegíteni, hogy csupán valódi panasszal keressék fel a rendelőket.

A vizitdíj bevezetése óta jelentősen csökkent az orvosi rendelők látogatottsága. Egyelőre azonban nem sikerült kimutatni, hogy ez a szociálisan hátrányos helyzetűek tömeges távolmaradásából ered-e, mert nem tudják kifizetni a 10 eurós vizitdíjat, vagy abból fakad, hogy a páciensek csak komoly betegséggel fordulnak orvoshoz.

A negyedévenként kötelező 10 euró kifizetése alól azonban mentesülnek azok, akiknek éves bevételének 2 százalékát meghaladja a vizitdíj összege. A felmentést a betegbiztosítóknál kell
kérelmezni.

További könnyebbséget jelent az úgynevezett háziorvosi rendszer bevezetése is, amelynek értelmében évente csak egyszer kell kifizetni a 10 eurót, ha a beteg bizonyíthatóan ugyanazon
általános orvoshoz fordul az egész év során és a felírt gyógyszereket is egyazon patikában váltja ki. Ha a páciensnek szakorvosra van szüksége, akkor beutalót kérhet hozzá, amit az általános orvos rendelőjében ingyenesen állítanak ki.

Ugyanígy bevezették a kórházi napidíjat is, ami 17 eurót tesz ki. Ez alól a súlyos anyagi helyzetben lévő páciensek mentesülnek, mások viszont pótbiztosítás megkötésével igyekeznek eleve elkerülni a súlyosabb betegséggel járó többletkiadást. Németországban mind a munkavállalók, mind pedig a munkanélküliek esetében kötelező a betegbiztosítás megkötése.

Míg a jól keresők szabadon választhatnak magán-betegbiztosítót, addig a kisfizetésűek esetében kötelező a belépés valamelyik fél-állami betegbiztosítóba.

A magánbiztosítók járuléka jóval magasabb a fél-állami díjszabásánál, de ők bőkezűbben térítenek gyógyszereket és orvosi szolgáltatásokat.

A járulék az életkortól függően emelkedik, majd a nyugdíjazás pillanatában új, az addiginál alacsonyabb szinten stagnál. Korábban a nyugdíjba menőknek nem kellett többé betegbiztosítást fizetniük, de a gazdasági helyzet romlása ezen a téren is éreztette hatását és ma már - kortól függetlenül - mindenkinek fizetni kell betegbiztosítási járulékot.

Becslések szerint elenyészően kevés azoknak a száma, akik nem rendelkeznek betegbiztosítással, mert még a szociális segélyből élő hajléktalanokra is vonatkozik ez a kötelezettség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×