eur:
396.74
usd:
370.11
bux:
71376.54
2024. június 27. csütörtök László
Nyitókép: 123rf.com

Elképesztő, ami a magyar használtautó-piacon megy

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit – állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján.

Május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül – olvasható a közleményükben.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója az elemzésben rámutatott, hogy a forgalom most a korábbiaknál idősebb és olcsóbb járművek felé tolódott el. A tervezettnél tovább megtartott autók kerülnek nagyobb számban a piacra, ugyanakkor a vásárlók is óvatosabban költenek, inkább az olcsóbb szegmens iránt érdeklődnek.

A gazdát cserélő személyautók 61 százaléka legalább 15 éves, a minimum 20 éves használt autók részaránya is 37 százalékot tesz ki.

A márkákat tekintve viszonylag koncentrált a piac: hat márka autói adták a teljes forgalom felét. Az első helyen az Opel áll 10,9 százalékkal, a Volkswagen 10,2 százalékos részarányával stabilan tartja a második helyet. Évről évre csökken a Suzuki részesedése, de az éves forgalomból még mindig 8,2 százalékot tudhat magáénak. A Ford a negyedik helyen áll 7,9 százalékkal. A BMW az ötödik 6,1 százalékos részesedéssel, a hatodik helyen az utóbbi hónapokban már a Skoda áll 5,6 százalékos részaránnyal – ismertette a JóAutók.hu.

Az elemzés kitért arra is, hogy az importált használt autók száma január-májusban 45 300 darab volt, ami 2,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 44 100-at. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma már 51 605 volt, ami 9,5 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 47 916-ot.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben
EU-csúcs

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki, az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×