eur:
393.84
usd:
369.05
bux:
65814.5
2024. április 23. kedd Béla
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A szakszervezetek szerint béremelés kell, nem fenyeget az ár-bér spirál

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy múlt heti előadásán arról beszélt: vissza kell fogni a béremeléseket, hiszen a magasabb fizetések tovább emelik az inflációt.

A napokban jelentette be az Aldi, hogy a növekvő infláció miatt a januári nyolcszázalékos után július 1-jétől további 8-19 százalékkal emeli dolgozói fizetését. Nagy Márton szerint azonban nem szükséges a bérek inflációhoz való igazítása. A gazdaságfejlesztési miniszter egy múlt heti előadáson azt mondta, a fizetésemeléseket vissza kell fogni, hiszen azok hatására tovább nőhet az infláció, azaz jelentkezik az úgynevezett ár-bér spirál.

"Az ár-bér spirál akkor tud megoldódni, és szomorú ezt mondani, ha a bérek növekedési üteme az infláció növekedésétől elmarad, különben nem lehet stabilizálni a helyzetet, mert magasabb bérből magasabb fogyasztás lesz és abból még magasabb infláció" – mondta a miniszter, aki szerint a béremeléseket nem az előző év inflációs adataihoz kell igazítani, alacsonyabb emelést kell kínálni, ezáltal pedig az infláció is alacsonyabb lesz.

"Nagyon nagy a felelősség, és az állam egyetlen dologban tud példát mutatni, a közszférának meg állami cégeknek a bérezésében" – tette hozzá.

A szakszervezetek megdöbbentek a miniszter szavain. Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnök szerint ez a felvetés furcsa attól a kormányzattól, amely az elmúlt évben, illetve idén a választások előtt nagyon jelentős kifizetéseket, pénzosztást hajtott végre.

"Ha az akkor nem okozott ár-bér spirált, akkor nem értjük azt, hogy most, amikor a mindenki által elvégzett munka után megfelelő bérezést kellene biztosítani, ez miért okozna ár-bér spirált" – mondta a szakszervezeti vezető, és azt reméli, a munkáltatók is belátják, hogy dolgozóik megtartásához elkerülhetetlen a bérek jelentős emelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×