eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Megnőtt a csalók által a bankkártyákról leszedett pénz összege

Mind gyakrabban és nagyobb értékben eszközöl a lakosság a bankkártyás vásárlást. A banki másodlagos azonosítók azonban még nem lettek az átutalást indítók kedvencei.

A lakosság a járvány végeztével sem akar visszaszokni a készpénzre - derül ki a napi.hu összegzése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss pénzforgalmi adataiból.

Egyre többen vezetnek bankszámlát is, a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma 2021 végén megközelítette a 10,6 milliót, ami éves szinten több, mint 140 ezres növekedés. A számlatulajdonosoknál az arány nem változott számottevően (9,54 millió lakossági számla, kicsit több mint egymillió céges).

Kártyás vásárlások

Változatlan a fizetési kártyák száma: az év végén kevéssel 9,9 millió alatt alakult, ebből valamivel több mint 1,2 millió darab volt a hitelkártya. Ezeket azonban egyre aktívabban használják a magyarok, ugyanis

a közel 10 millió kártyából 6,7 milliót használtak vásárlásra, ami 68 százalékos arány, és eddig a legmagasabb. A kártyák 13 százalékát pedig már mobiltárcából használják,

vagyis elő sem veszik, hanem telefonnal, órával fizetnek a boltokban. A vásárlásra használt kártyák arányában nézve minden ötödik plasztiklapot regisztrálták már valamilyen mobiltárcába.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított tranzakciós forgalom tovább bővült: 2021-ben a darabszámban és értékben egyaránt 21 százalék fölötti növekedést mértek, aminek következtében a belföldön lebonyolított tranzakciószám

először törte át az 1 milliárdos határt,

majdnem elérve az 1,2 milliárdos szintet, a tranzakcióérték pedig megközelítette a 10 ezer milliárd forintot.

Hazai kártyával 2021 negyedik negyedévében összesen 62 millió online tranzakciót bonyolítottak 802 milliárd forint értékben az ügyfelek.

Az ATM-használatok száma 2021-ben éves szinten 2 százalékkal visszaesett, míg értékben 6 százalékkal nőtt, vagyis ritkábban, de több pénzt vesznek fel az emberek az ATM-ekből.

Az azonnali fizetés és az extrák

Az átutalásokon belül kiemelkedik az azonnali fizetési tranzakciók növekedési üteme, 2021 negyedik negyedévében darabszámban és értékben rendre 20, illetve 30 százalékos növekedést mutat a megelőző év azonos időszakához képest.

Az azonnali fizetési rendszerhez kapcsolódó egyéb extrákat viszont kevesen használják. Másodlagos azonosítót két évvel a bevezetés után is a bankszámlák kevesebb mint 1 százalékához kapcsoltak eddig, a magánszemélyek főleg a mobilszámukat adják meg ilyenkor, a cégek nagyjából hasonló arányban használnak mobilszámot, e-mail címet és adószámot. A másodlagos azonosítóra érkező utalások száma csupán 16,4 ezer volt, az értéke nem érte el az egymilliárd forintot az utolsó negyedévben. A fizetési kérelem még ennél is népszerűtlenebb, 796 tranzakciót bonyolítottak le 65 millió forint értékben egy negyedév alatt.

Trükkösebbek a csalók

Az erős-ügyfélhitelesítésre vonatkozó előírások 2021 eleji szigorodása ellenére tovább folytatódott a kibocsátói oldalon elkövetett fizetési kártyás visszaélések értékének a növekedése, ami elsősorban a visszaélések szerkezeti átrendeződésére, illetve ezzel párhuzamosan a kevésbé pénzforgalmi vetületű pszichológiai manipulációra és megtévesztésre alapozott esetek terjedésére vezethető vissza - írja az MNB.

2021 negyedik negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest ugyan 1 százalékkal kevesebb visszaélés történt, ugyanakkor a felmerült kárérték közel 25 százalékkal növekedett. Mindazonáltal a 19 ezer sikeres visszaélés 457 millió forint értékben továbbra is eltörpül a forgalomhoz képest, így a hazai kártyás infrastruktúra továbbra is kimagaslóan biztonságosnak tekinthető.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×