eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Erős bírálatot küldött az EU-nak a Wizz Air vezére

Váradi József átpolitizált és kaotikus szabályalkotásról beszélt, valamint arról, hogy nagy érdeklődést tapasztalnak a repülések iránt az utazni vágyók részéről.

Váradi József bírálta az Európai Uniós döntéshozatalt, miután nem tudtak egységes, összehangolt intézkedéseket kidolgozni a helyzet kezelésére. Az európai fogyasztók vágynak az utazásra, de a folyamatosan országonként változó karanténszabályok és a tesztkötelezettségek elriaszthatják az utazást tervezők egy részét. Nincs semmi gond az emberek utazási hajlandóságával, a problémákat a kormányok korlátozó intézkedései jelentik – idézte Váradi József CNBC-nek mondott szavait a Portfolio.

Franciaország és Németország nemrég korlátozást vezetett be az Egyesült Királyságból beutazókra (a nem elengedhetetlen utazásokra), miután az indiai variáns elkezdett terjedni a britek körében. A Wizz Air légitársaság vezérigazgatója ennek kapcsán kijelentette: a brit utazókra kivetett korlátozás az egyik példa arra, hogy a politika hogyan befolyásolja az utazási szabályokat, az Egyesült Királyságban ugyanis magasabb az átoltottság, mint EU-ban, így ebből a szempontból illene engedni a szabad utazást a briteknek Európában. (A CNBC emlékeztet, hogy a vakcinabeszerzések körüli feszültség is hozzájárulhatott a korlátozás bevezetéséhez.)

Váradi megmlítette, hogy bár van uniós döntés arról, milyen szabályok mellett nyisson a közösség, az egyes országok eltérhetnek ettől és saját intézkedéseket vezetnek be. Például az EU-n kívülről is várják az utazókat, 14 nappal azt követően, hogy megkapják az utolsó szükséges oltásukat, de elképzelhető, hogy karanténra kötelezik őket, függően attól, hogy milyen a járványhelyzet abban az országban, ahonnan utaznak.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 21:40
×
×
×
×