eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Alig van munkáltató, aki pénzzel is támogatná a dolgozók egészségét

Lassan hat éve emelkedik a táppénzes napok száma Magyarországon, ami kimutatható gazdasági nehézségeket okoz, és a munkaadók is folyamatosan alacsony termelékenységre panaszkodnak. A munkáltatók mégsem támogatják a dolgozók munkakörhöz kapcsolódó gyógyszer szedését, védőoltást, vagy munkába állást meggyorsító készítmények szedését.

Bár 2009-2013 között csökkent, 2014 óta ismét növekedett Magyarországon a táppénzen töltött napok száma, és ehhez kapcsolódóan az egészségbiztosítási kiadás a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint - írta a novekedes.hu. 2018-ra több mint egymillióval 26,5 millióra emelkedett a táppénzes napok száma, miközben érdemben nem változott a jogosultak száma. Növekedett viszont a kapcsolódó egészségbiztosítási kiadás:

a KSH adatai alapján a 2016-os 85 milliárd forintról egy évvel később 95 milliárdra, 2018-ra pedig 109 milliárd forintra.

Az egy főre jutó táppénzes napok (tehát a 15 napos betegszabadságon felüli betegségben töltött napok) száma is emelkedésnek indult. 2013-ban még csak 5,2 táppénzes nap jutott egy jogosultra, 2018-ban már 6,6-ra emelkedett az egy biztosítottra jutó táppénzes napok száma.

A kiadások növekedése mellett a kieső munkanapok a gazdasági teljesítményre is negatívan hatnak, ennek ellenére a magyar munkaadók alig támogatják anyagilag, hogy a dolgozók mielőbb visszatérjenek a munkába - summázható az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) országos reprezentatív felmérésének eredménye. Pedig szerintük nemzetközi kutatások is alátámasztják, hogy a védőoltások a megelőzést, a korszerű innovatív terápiák a munkába való gyorsabb visszatérést segítik.

A kutatás szerint az aktív munkavállalók több mint kétharmada (71,5%) számolt be arról, hogy munkaadója nem támogatja gyógyszer szedését vagy védőoltást.

A munkakörhöz kapcsolódó gyógyszer támogatását 18,5 százalék, a munkakörhöz nem kapcsolódó készítmény támogatását pedig mindössze 10 százalék említette.

A válaszadók több mint kétharmada (66,2%) egyetért azzal, hogy az orvos által felírt készítmények növelik annak az esélyét, hogy a munkavállaló betegség esetén minél hamarabb visszatérjen a munkába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×