INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

huawei

okostelefon

chip

Hannover, 2012. március 6.VANG Li (Wang Li) a Huawei kínai vállalat alkalmazottja QR-kódot szkennel a hannoveri CeBIT-en. A világ egyik legnagyobb számítástechnikai és távközlési szakvásárán ebben az évben 70 ország 4251 cége mutatja be termékeit. (MTI/EPA/Friso Gentsch)

Brit cégtől érte újabb csapás a Huaweit

Infostart / MTI

Miután vasárnap kiderült, hogy a Google elveszi a kínai cégtől az Android használatának lehetőségét, majd többek között az Intel és a Qualcomm is kiszállt a vele való együttműködésből, most újabb cég állt be a sorba, és ezzel veszélybe kerül a Huawei okostelefon-gyártása.

Az ARM csip- és szoftvertervező brit multinacionális vállalat felfüggeszti üzleti kapcsolatait a Huawei Technologies kínai óriásvállalattal, hogy alkalmazkodjon az új amerikai szabályozáshoz - közölte a BBC brit közszolgálati médiatársaság szerdán belső vállalati dokumentumokra hivatkozva.

Bár brit vállalatról van szó, tervei tartalmaznak amerikai eredetű technológiát. Az ARM-nek vannak kirendeltségei Kaliforniában, Washingtonban, Texasban és Massachusettsben is.

Az ARM lépése miatt könnyen lehet, hogy a Huawei nem fogja tudni megcsinálni a saját chipjeit. A hírek szerint a Huaweinek 3-12 hónapra elegendő eszköze lehet, ám ha ezek elfogynak, az ARM nélkül nem fog tudni a kínai cég okostelefont gyártani.

Miután az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma feketelistára tette a kínai vállalatot, az ARM vezetése utasította a munkavállalókat, hogy állítsanak le "minden aktív szerződést, támogatási jogosultságot és függőben lévő megbízásokat" a Huawei-jel és leányvállalataival.

Az ARM az Egyesült Államokban dolgozó alkalmazottaival közölte, hogy nem nyújthatnak támogatást, nem adhatnak át technológiát, nem kezdhetnek technikai tárgyalásokat és más módon sem vitathatnak meg technikai ügyeket a Huawei Technologies-zel.

Donald Trump amerikai elnök május 15-én írt alá rendeletet az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ebben felhatalmazta a kereskedelmi minisztériumot arra, hogy tiltsa meg amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára. A rendelet nem nevesített egyetlen országot vagy vállalatot sem, de elemzők szerint egyértelmű, hogy - többek között - a Huawei a célpont.

Másnap az amerikai kereskedelmi minisztérium feltette a korszerű mobil távközlési eszközöket gyártó Huaweit és 68 leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől.

Nyitókép: MTI/EPA/Friso Gentsch
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018