eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Online pénztárgép egy debreceni üzletben 2014. január 7-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a pénztárgép-cserét figyelemmel kísérő munkabizottságnak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes gépekre való átálláshoz biztosítandó állami támogatás igénybevételének határideje január 31. legyen.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Súlyos bírságokról beszélt a pénzügyminiszter

Az adóelkerülés mértékének csökkenését várja a pénzügyminiszter az online számlázástól. A legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról július elsejétől kötelező adatot szolgáltatni, az adóhatóság azonban egy hónap türelmi időt adott az átállásra.

Augusztus 14-ig mintegy 7,5 millió számla érkezett az adóhivatalhoz, és több mint 272 ezren regisztráltak az online számlarendszerbe – összegezte az MTI-nek a pénzügyminiszter, aki hozzátette: az új rendszerrel az egyszerűsítés az adminisztrációcsökkentés mellett eredményesebbé válhat a csalások felderítése, és jelentősen – akár 10 százalék alá is – csökkenhet az adóelkerülés mértéke.

Varga Mihály azt is elmondta:

az új technikai eszközök önmagukban nem oldják meg az adócsalás és az adóelkerülés problémáját, ehhez gyors kockázatelemzés, valamint azonnali és célzott intézkedések is szükségesek a NAV részéről.

Hozzátette: az online számlarendszer, hasonlóan az online pénztárgépek bevezetéséhez vagy az ekáerhez – vagyis a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszerhez – jelentős részt vállalhat a gazdaság kifehérítésében.

A pénzügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy bár az adatszolgáltatás június 1-jétől kötelező, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal június 31-ig nem szankcionálta a mulasztókat. A tárcavezető azt is kiemelte, hogy az adóhivatóság augusztus 1-je után is méltányosan és a lehető legnagyobb körültekintéssel jár el, vagyis továbbra sem cél a bírságolás.

Azok viszont, akik semmit sem tesznek azért, hogy megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak, súlyos bírságra számíthatnak.

Magánszemélyek és egyéni vállalkozók esetében a törvény által meghatározott maximum bírság számlánként 200 ezer, más adózók esetében pedig szintén számlánként félmillió forint. A jogszabályok szerint ez év június 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni, a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×