eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A BP 20,8 milliárd dolláros kártérítést fizet a 2010-es amerikai olajkatasztrófa miatt

A BP londoni központú olajvállalat 20,8 milliárd dolláros (több mint 5,7 ezer milliárd forint) kártérítést fizet a cég egyik Mexikói-öbölbeli platformján 2010-ben bekövetkezett olajömlés miatt peren kívüli egyezség értelmében - írta kedden az amerikai igazságügyi minisztériumra hivatkozva a The Washington Post.

Ez a legnagyobb olyan peren kívüli kártérítési megállapodás az Egyesült Államok történetében, amelyet egyetlen jogi személlyel kötöttek. Júliusban, amikor az alku még csak főbb részeleteiben körvonalazódott, a BP 18,7 milliárd dollárra tette a költségeket, az amerikai kormány azonban azóta olyan partszakasz-helyreállítási költségeket is felszámolt, amelyeket az olajvállalat korábban nem vett figyelembe.

A hétfőn véglegesített egyezség értelmében a BP a természetes erőforrásokban okozott kárért 8,1 milliárd dollárt (ez magában foglalja a cég egy korábbi, egymilliárdos vállalását), a víztisztasági törvény megsértéséért 5,5 milliárd dollárt és kamatokat, az államok és helyi önkormányzatok kárpótlására pedig 5,9 milliárdot fog kifizetni.

A keretösszeg nem tartalmazza azt a 4 milliárd dollárt, amelynek kifizetésébe a BP az ellene irányuló büntető vádemelés ejtése fejében egyezett bele, valamint azokat a milliárdokat, amelyeket a cég kármentő munkálatokra fordított.

A megállapodás pontot tesz a BP ellen a 2010-es katasztrófa kapcsán indított legjelentősebb kártérítési per végére. Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tengeri olajömlése miatt a Mexikói-öböl partján fekvő öt állam, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana és Texas, valamint a szövetségi kormány, továbbá 400, a katasztrófa által érintett helyi önkormányzati szerv indított kártérítési pert a BP ellen 2013-ban. A perben idén született volna ítélet, de ez a megállapodás miatt okafogyottá vált. Ugyanakkor a katasztrófa kapcsán több más,
kisebb horderejű ügy is folyamatban van a BP és alvállalkozói ellen.

A BP által üzemeltetett Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformon 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki, 11 munkás meghalt, az elsüllyedt platform helyén pedig csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Az olaj elérte a Mexikói-öböl partvidékét, súlyos károkat okozva több ágazatnak és az élővilágnak.

Egy tavalyi jelentés szerint négy évvel a katasztrófa után is legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borította lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben.

Az olajcégnek egy saját korábbi közlése szerint a katasztrófával kapcsolatos költségei már a kártérítés megfizetése nélkül is meghaladták a 42 milliárd dollárt. A BP négy hónapos vizsgálat után, 2010 őszén kiadott részletes jelentése szerint a katasztrófát "műszaki hibák összetett, egymással összefüggő sorozata", valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×