eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán elismerte, hogy az IMF nemet mondott

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemet mondott a rugalmas hitelkeretre előterjesztett magyar igényre - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben, a gazdaságpolitikai kutatásokkal foglalkozó Bruegel Intézetben, az ott elhangzott előadását követő sajtóbeszélgetésen.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Magyarország egy rugalmas hitelkeretet kért a Nemzetközi Valutaalaptól, de az IMF erre nemet mondott. "A tárgyalások még mindig zajlanak, de most egyre közelebb vagyunk ahhoz a nemhez" - jelentette ki a miniszterelnök.

Az IMF mindenképpen kölcsönt akart folyósítani, és nem hajlandó arra, hogy rugalmas hitelkeretet biztosítson Magyarországnak. A megállapodás esélye ezért csökken - közölte a kormányfő.

Magyarország a nemzetközi piacokon devizakötvényt fog kibocsátani ebben a hónapban, vagy a következő hónap elején - mondta Orbán Viktor. Miért lenne nekünk szükségünk bármiféle hitelre az IMF-től, ha közben a piacokról is tudjuk magunkat finanszírozni? - tette fel a kérdést a kormányfő a Reuters beszámolója szerint.

A készülődő devizakötvény-kibocsátás előtt e hét hétfőtől jövő hét közepéig kötvénybefektetői találkozók sora zajlik az Egyesült Államokban és Angliában.

A beszélgetésen felmerült a jegybanki függetlenség kérdése is. Orbán Viktor leszögezte: tiszteletben tartják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

Az utolsó pillanatban árulja el az új MNB-elnök személyét

Orbán Viktor miniszterelnök egy nappal a jelenlegi elnök mandátumának lejárta előtt jelenti be a Magyar Nemzeti Bank új elnökének személyét - derült ki a kormányfő brüsszeli szavaiból.

"Mindent megteszek annak érdekében, hogy megvédjem Magyarországot a spekulációtól, ami az új elnök személyéhez kötődne" - indokolta a miniszterelnök, hogy miért az utolsó pillanatban jelenti be jelöltjét. Azt is elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank függetlensége sérthetetlen.

Megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU-országok csúcsvezetői testületének, az Európai Tanácsnak az elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A találkozó időszerűségét az adta, hogy bő egy hét múlva ülnek össze Brüsszelben az uniós országok állam-, illetve kormányfői. Napirendjükön a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló EU-költségvetési keret megvitatása szerepel. Orbán Viktor és Herman Van Rompuy szerdai találkozóján áttekintették az ezzel kapcsolatos magyar tárgyalási pozíciót.

A magyar kormányfő megerősítette az Európai Tanács elnökének magyarországi látogatásra szóló meghívását. A több mint félórás találkozón a felek - közölte Havasi Bertalan - kifejezték az építő szellemű együttműködés további folytatására irányuló szándékukat.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×