eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Átadták a 2011. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket

A 2011. év kiemelkedő innovációinak díjazására átadták a Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket pénteken az Országházban.

A 2011. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. kapta a vérrögképződés megelőzésére kifejlesztett Egitromb 75 mg filmtablettáért.

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatallal, az Iparfejlesztési Közalapítvánnyal közösen - huszadik alkalommal írta ki a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot tavaly.

A kiírók tájékoztatása szerint 2012. február 8-ai határidőre 31 pályázat érkezett, a formai és tartalmi szempontok mérlegelése után a zsűri 30 pályázatot minősített eredményes, sikeres innovációnak, amelyek mintegy 20 milliárd többletbevételt hoztak, és általuk 15 milliárd forint társadalmi haszon keletkezett.

Az ünnepségen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy a világ a tudományos felfedezésekkel, újításokkal tudott előbbre jutni, ehhez a magyarok gazdasági lehetőségeiken túl is hozzájárultak. A haza szellemi tőke, a kreativitás ma is rendelkezésre áll, az innováció az ország fejlődése szempontjából jelentős tényező - tette hozzá.

Az Országgyűlés alelnöke méltatta a hazai innováció fejlődéséért sokat tett Magyar Innovációs Szövetség munkáját, és utalt arra, ha Magyarország el akarja érni a kitűzött célt, a kutatás-fejlesztésre a GDP 1,8 százalék forrás felhasználását, ahhoz a vállalati szektornak aktívabbnak kell lennie. A kormány elkötelezett a kutatás-fejlesztés-innovációs ráfordítások növelése mellett, az idén az innovációs alapból 36 milliárd forint áll rendelkezésre.

Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta, hogy átalakult az innovációs rendszer, többi között létrejött Nemzeti Innovációs Hivatal, a Nemzeti Kutatási, Innovációs és Tudománypolitikai Tanács (NKITT). A pályázat értékelésével kapcsolatban kiemelte: a 2011. évi pályázatra 31 pályázat érkezett, 30 pályázat volt sikeres innováció, a legjobb 11 közül a bíráló bizottság titkos szavazással döntött az elismerésekről.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a pályázat szervező bizottság elnöke aláhúzta, húsz évvel ezelőtt, a díj alapításával az volt az egyik céljuk, hogy rávilágítsanak a gazdasági növekedés meghatározó tényezőjére, a kutatás, tudás eredményének alkalmazására.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumi elnöke rámutatott, hogy a hazai szellemi tőke kamatoztatása a gazdaságban kitörési pont. Az elmúlt húsz évben az innovációs nagydíjon résztvevők bebizonyították, hogy lehet versenyképes terméket létrehozni hazai szellemi tőkéből. A pénztőke korlátozottan áll rendelkezésre, így marad a szellemi tőke, amit jól kell kamatoztatni az előrehaladáshoz - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011. évi Ipari Innovációs Díjában a Meta-MPI Kft. részesült a Metapay Fesztiválkártya bevezetéséért.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjában és az Iparfejlesztési Közalapítvány 2011. évi Szervezeti Innovációs Díjában a Budapesti Szennyvíztisztítási Kft. részesült a "Hatékonyabb üzemeltetés - élhetőbb környezet" című pályázatáért.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. évi Agrár Innovációs Díjában az Agro Legato Kft. részesült a komplett fejéstechnológia rendszer, a HungaroLact kifejlesztéséért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2011. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kft. részesült a 2D és 3D Két-foton mikroszkópfejlesztésért.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2011. évi Innovációs Díját kapta a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. kapta az általa kifejlesztett
"TIPPLEN K 850" polipropilén termékért.

A Magyar Innovációs Szövetség 2011. évi, a legeredményesebb, újonnan alapított innovatív kisvállalkozásnak járó innovációs különdíjában a GWE Budafilter Kft. részesült a "PVC menetes, tekercselt szűrő, mélyfúrású ivóvíz kutakba" című innovációért.

A ünnepségen további sikeres innovációk részesültek kiemelt elismerésben.

Az eredeti tervek szerint az innovációs nagydíjat a köztársasági elnök adta volna át, azonban Schmitt Pál, miként minden más pénteki programját, ezt is lemondta.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×