eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Soros: Merkel rossz irányba vezeti Európát

Soros György szerint az Angela Merkel német kancellár fémjelezte válságkezelés nem jó, mert a bajba került országokban tőkeinjekciókkal is kellene támogatni a gazdasági növekedést, nem csak szigorú takarékosságot kényszeríteni rájuk.

"Csodálattal adózom Merkelnek erőteljes vezető szerepéért, de sajnos rossz irányba vezeti Európát" - idézi a Der Spiegel című német hetilap legújabb száma a magyar származású amerikai befektető nyilatkozatát.

E kettős megközelítés - takarékosság és tőketámogatás - nélkül "megismételjük azokat a hibákat, amelyek Amerikát az 1929-es nagy válságba sodorták. Angela Merkel ezt egyszerűen nem érti" - fogalmazott.

Soros György szerint hiba magas kamatra adni mentőhiteleket Görögországnak, mert "ez azt jelenti, hogy az ország menthetetlenné válik. Ugyanez lesz Olaszországgal is, ha ráhúzzuk az országra a magas kamatok kényszerzubbonyát"

Ha Görögország fizetésképtelen lenne, "akkor az emberek megrohanják a bankokat Olaszországban és Spanyolországban, és akkor Európa felbomlik" - vélekedett Soros.

Azonban úgy vélte, hogy az európai vezetők végül megmentik Görögországot, nehogy efféle "forgatókönyv" valóra váljon.

"Európának olyan helyzetben kellene lennie, hogy maga oldja meg a problémáit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) további segítsége nélkül" - zárta szavait Soros György a Der Spiegelnek.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×