eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Államháztartás: 1.247,9 milliárd forint hiány 2011. január-novemberben

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2011. január-novemberi hiánya 1.247,9 milliárd forintra teljesült, ez a törvényi módosított előirányzatnak a 82,3 százalékát jelenti - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az idei első tizenegy havi adatokat összegző államháztartási gyorsjelentésében.

Az államháztartás központi alrendszerének november havi többlete 79,9 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 39,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 120,7 milliárd forintos szufficittel zártak.

2010-ben az államháztartás központi alrendszerének január-novemberi deficitje 1.304,8 milliárd forint volt, az éves teljesítés 146,7 százaléka. A tavalyi évben az államháztartás központi alrendszerének novemberi hiánya 172,0 milliárd forintot tett ki.

Az NGM közleménye leszögezi: a Mol részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni. Az éves teljesítés vizsgálatakor és az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ez időszakban még nem létező ágazati különadó- bevételekkel, valamint a magán-nyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, még be nem folyt bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használja a nemzetgazdasági tárca. Ez a korrigált egyenleg az eredeti költségvetési előirányzathoz viszonyítva 123,2 százalék.

Az államháztartás központi alrendszerének idei november havi többletéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból ebben a hónapban összesen 219,2 milliárd forint bevétel folyt be a büdzsébe. Ezen túl a többlet elérésében szerepet játszanak a kormány évközi költségvetési stabilitást biztosító intézkedései.

Az NGM közleménye leszögezi: mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés hiánycélját.

Az NGM dokumentuma szerint a központi költségvetés november havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 14 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A magasabb teljesülés hátterében elsősorban a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból befolyt bevételek állnak. Emellett magasabb összegben alakultak a társasági adó- és a regisztrációs adóbevételek is.
A központi költségvetés november havi kiadásai mintegy 88 mill
iárd forinttal kisebb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Ez elsősorban a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok alacsonyabb alakulásának köszönhető. Emellett elmaradtak a tavalyi évtől az egyedi és normatív támogatások, a kezességérvényesítések és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

Az NGM gyorsjelentése szerint a kamatkiadások 2011. novemberben 130,2 milliárd forintot tettek ki, 20,8 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 11,3 milliárd forintos szintet értek el, 1,2 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (118,9 milliárd forint) összességében 19,6 milliárd forinttal lettek kisebbek, mint az előző évben. A havi nettó kamatkiadások növekedése a finanszírozási terv sajátosságainak következtében állt elő.

Az NGM gyorsjelentése szerint az államháztartás központi alrendszerének kiadásai 13.196,0 milliárd forintot tettek ki, a bevételei 11.948,1 milliárd forintra rúgtak.

Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×