eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A MÁV Cargo privatizációjának újabb részletei az osztrák sajtóban

Újabb értesülések jelentek meg az osztrák sajtóban szerdán a MÁV teherszállítási üzletágának 2008-as privatizációjának Ausztriában és Magyarországon zajló nyomozásról. A Die Presse című napilap a magyar jogsegélykérelemre hivatkozva - név említése nélkül - azt írta, hogy a magyar ügyészség annak a gyanújának adott hangot, miszerint "a közlekedési minisztérium akkori államtitkárát" megvesztegették.

A kérelem alapján tartottak házkutatásokat hétfőn Bécsben, többek között az ÖBB irodáiban és az osztrák korrupcióellenes ügyészség önálló vizsgálatot is indított. Az irat tartalmáról azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva kedden sem az illetékes magyar, sem az osztrák ügyészség nem adott felvilágosítást az MTI érdeklődésére. A Fővárosi Főügyészség tavaly októberben fordult jogsegélykérelemmel az osztrák igazságügyi szervekhez.

Ausztriában megvesztegetés és hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak az egykori MÁV Cargo (jelenleg Rail Cargo Hungaria) privatizációjával kapcsolatban. A gyanú szerint egy közvetítő cég bekapcsolásával magyar tisztségviselőket vesztegettek meg - mondta az MTI-nek Eva Habicher szóvivő. Osztrák lapértesülések szerint a cég a Budapesten bejegyzett Geuronet Bt.

"A magyar ügyészség annak a gyanújának adott hangot, hogy a közlekedési minisztérium akkori államtitkárát megvesztegették. Legalábbis a Geuronet állítólag többször találkozott vele" - írta a Die Presse a magyar hatóságnak az osztrák szervekhez eljuttatott jogsegélykérelmére hivatkozva.

A Der Standard az osztrák házkutatási parancs ismeretében arról számolt be, hogy az Ausztriában folyó nyomozás két "kulcsfigurája" - más, ismeretlen tettesek mellett - Gustav Poschalko, az osztrák vasútnak a MÁV Cargót megvásárló leányvállalata, a Rail Cargo Austria (RCA) akkori igazgatótanácsi elnöke és Gerhard Leitner, az RCA akkori cégvezetője. Õk ketten írták alá az RCA részéről a Geuronettel kötött szerződést, s hétfőn mindkettejüket kihallgatták.

Poschalko 2008 februárjáig volt az RCA-nál, majd 2010 májusáig az ÖBB holding igazgatósági tagja volt, jelenleg tanácsadói tisztségben van az ÖBB-nél.

Az adásvételt Ausztriában már nem sokkal annak megkötése után is bírálatok érték a túl magasnak tartott 400 millió eurós vételár miatt. A Format című osztrák hetilap először 2008 februárjában írt arról, hogy a MÁV Cargo megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért - sikerdíj gyanánt - 7,1 millió eurót kap egy viszonylag kicsi és ismeretlen cég, a Geuronet Bt. egy 2007. júniusi megbízási szerződés alapján, amelyet Gustav Poschalko kötött a társasággal.

Az ÖBB akkor sikertörténetként értékelte a magyar vállalat megvásárlását. Poschalko cáfolta a korrupciós vádat, a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda azonban a sajtóértesülés nyomán 2008-ban nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen. A MÁV a két évvel ezelőtti cikk után elhatárolódott a sikerdíj ügyétől. Mint közölték, semmilyen kapcsolatban nem voltak a Geuronet Bt.-vel, létezéséről a sajtóból értesültek.

A Der Standard most arról írt, hogy 2007 szeptembere és 2008 januárja között 11 millió forint (mai értéken mintegy 40 ezer euró) folyt be a Geuronet egyik számlájára, majd 2009 márciusában közel hatmillió euró egy másikra. A második fizetés idején azonban Poschalko már nem volt aláírásra jogosult az RCA-nál. Azoknak a vezetőknek az irodájában, akik viszont igen, hétfőn nem tartottak házkutatást.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×