eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Száguldásba kezdhet a BUX a profi befektetők szerint

Az októberi részvénypiaci zuhanás óta nem látott mértékű optimizmust mutatnak a hazai részvénypiaci folyamatokkal kapcsolatban megkérdezett profi befektetők. Az alapkezelők többsége 15 százaléknál nagyobb emelkedést vár a BUX értékében a következő 12 hónapban, de már rövid távon is feltámadást valószínűsítenek. A MOL elmúlt napokban mutatott kiváló teljesítménye talán nem is csoda, a profik közül egy hónap leforgása alatt már kétszer annyian tartják a legvonzóbb hazai papírnak, megelőzve az OTP részvényeit is - írja a Portfolio.hu.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Adelphi Capital, Aegon, AXA, Berenberg, Buda-Cash, Budapest Alapkezelő, CIB, Citadella Consulting, Concorde, Credit Suisse, Dialóg, Equilor, Erste, K&H, MKB, OTP, Pioneer, QUAESTOR, Raiffeisen, RCM.

Optimisták a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők a BUX index rövid és hosszabb távú elmozdulását illetően egyaránt. A 21 válaszadó elsöprő többsége valószínűsít 5 százalék feletti emelkedést az index értékében a következő három hónapos időtávon. Ezen várakozásoknál már csak a 12 havi kitekintések optimistábbak, ezen időtávon ugyanis a profik 62 százaléka vár 15 százalékos száguldást a BUX index október végi 13,506 pontos értékéről.

Szembetűnő optimizmus

A profi befektetők hangsúlyeltolódása a nagy emelkedés irányába a múlt hónaphoz képest szembetűnőnek nevezhető. Mi több, a havi rendszerességgel készített felmérés 2004. márciusi indulása óta nem fordult elő, hogy ilyen nagy százalékban a 15 százalékos emelkedés mellett voksoltak volna hosszú távon az alapkezelők, bár az elmúlt hónapban tapasztalthoz hasonló esés sem mutatkozott ezen idő alatt.

Az optimizmus talán nem is annyira meglepő. A BUX index a világ részvénypiacain úrrá lett pánikhangulat hatására októberben 28 százalékkal zuhant, ráadásul piacunkat még a gyenge makrostabilitás miatt is kárhoztatták a befektetők. Az IMF-segítség hatására a relatív alulteljesítés a régió többi piacához képest már megszűnt, és a globális hangulat javulásával meg is indult az emelkedés.

Annak ellenére, hogy a világon jelenleg a recessziós félelmek mellett a vállalati profitkilátásokkal kapcsolatos aggodalmak is megjelentek, az alapkezelők az október végi szintekről már nagy emelkedést valószínűsítenek. Többségük szerint tehát a pánikszerű zuhanások ideje lejárt.

Beelőzött a MOL

A legkedveltebb részvények sorában a MOL nagyot előzött októberben. Míg az olajpapírok egy hónapja csupán 6 szavazatot tudtak bezsebelni, ezt mostanra megduplázták. A profik közül tehát többen is vannak, akik az olajpapírokban látják a piaci feltámadás meglovaglásának egyik legjobb lehetőségét.

Az OTP is tudott eggyel több alapkezelői említést szerezni, bár a 9 szavazat nem volt elég az első helyre. A bankpapírok a hitelpiaci válság negatív hatásai, illetve a hazai makrogazdasági problémák miatt nagy nyomás alatt álltak az elmúlt időszakban, melyet követően nem lehetne azt mondani, hogy ráugrottak volna a profik a papírokra. Ezzel szemben a Richternél már szebb a kép, kettővel több említést kaptak a gyógyszerrészvények.

Bár a megkérdezettek igen optimisták a budapesti tőzsde jövőjét illetően, válaszaikból mégsem az tűnik ki, hogy más befektetési lehetőségekhez képest kiemelten kezelnék a részvények súlyát.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×