eur:
394.36
usd:
354.49
bux:
72665.2
2024. szeptember 18. szerda Diána

Eladta az FHB többségi tulajdonát az ÁPV

Eladta az FHB Jelzálogbank NyRt. többségi tulajdonát az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.

A tájékoztatás szerint összesen 33 millió 10 darab törzsrészvényt értékesítettek nemzetközi és magyar intézményi befektetőknek darabonként 2025 forintért, vagyis összesen csaknem 67 milliárd forintért.

A most eladott pakett az FHB jegyzett tőkéjének 50 százalék+1 szavazati hányadát jelenti, a tranzakció eredményeként az ÁPV Zrt. tulajdonosi részesedése 54,1 százalékról 4,1 százalékra csökkent.

Az FHB, azaz a Földhitel és Jelzálogbank 1998-ban kezdte meg muködését. A bank a hiteleit csak ingatlanra bejegyzett jelzálog-fedezet vagy állami garancia mellett nyújtja.

A kormány először 2003-ban döntött az FHB részvények csaknem felének tőzsdei úton történő értékesítéséről. 2003 novemberében vezették be a papírt a budapesti értéktőzsdére, 4.300 forintos nyitó árfolyamon.

A mostani tranzakció privatizációs technikája nem volt különösebben új, korábban a MOL 10 százalékos részvénycsomagját hasonló módon értékesítettek, azonban az még soha nem fordult elő, hogy egy állami cég többségi csomagját adták volna el ilyen formában.

Elemzők szerint a 2.025 forintos részvényenkénti ár magasnak tekinthető, ebben szerepet játszott, hogy a piac az elmúlt 1-2 évben már a privatizáció bejelentésére várt.

Az érdeklődők között felmerülhet, a Citybank, a CIB Bank, illetve a már most 9,85 százalékos befolyással bíró osztrák VCP-csoport, illetve a 9,91 százalékos befolyással bíró Allianz-csoport.

Ez utóbbi már most is megkerülhetetlen tulajdonos a bankban, ugyanis az Allianz birtokában van a B sorozatú elsobbségi részvények 66 százaléka, ami azt jelenti, hogy vétójoga van a társaságot érintő stratégiai kérdésekben.

Az ÁPV pénteken tart sajtótájékoztatót a tranzakcióról és annak részleteiről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem kicsit vált be a Lajta-vésztározó megnyitása
Vízügy

Nem kicsit vált be a Lajta-vésztározó megnyitása

A beavatkozás jó döntésnek bizonyult, Mosonmagyaróvár fölött már érezteti hatását a levonuló víztömeg csökkenésében. A dunai árhullám tetőzése jelenleg a szlovákiai Dévény térségében tart, a Dunakanyarban várhatóan még két napig emelkedik a vízszint.

Budapestre vezethetnek a rejtélyes közel-keleti robbantássorozat szálai

Állítólag egy magyar vállalat gyártotta azokat a személyhívókat, amelyek nagyjából egy időben robbantak fel Libanonban és Szíriában, megölve legalább kilenc embert és több mint háromezret megsebesítve. Az InfoRádiónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő kétli, hogy Magyarországon hekkelték volna meg a készülékeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×