eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A Fiaté marad a Ferrari

Úgy tűnik, kilábalt a négyéves hullámvölgyből az olasz Fiat autógyár. Elemzők szerint a siker titka a szigorú költségcsökkentés és a tavaly megindult modelloffenzíva.

A Fiat csoport, amelynek tavaly 7,5 százalékos részesedése volt az európai autópiacon, azon kevés kontinentális márka közé tartozik, amely a tavaly negyedik negyedévben növelni tudta eladásait, az idei első negyedévben pedig az egyetlen európai gyártó volt, aki a szűkülő piacon is növekedni tudott.

Az olasz cég 2001 és 2004 között összesen 8,5 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, és a 2002-es mélypont idején el kellett adnia Ferrari-részesedése 35 százalékát a szintén olasz Mediobanca-nak, azzal az opcióval, hogy az akkori eladási áron legkésőbb idén nyáron visszavásárolhatja.

Grande Punto - Grande Siker

Elsősorban a Grande Punto tavalyi és idei sikerének tudható be, hogy 2005 utolsó negyedévében már pozitív volt a cég mérlege - igaz, csak 21 millió euróval, de a trend az idei első negyedévben is folytatódott. Luca de Meo, a Fiat márkafőnöke a Die Welt német lapnak adott interjúban cáfolta azokat a piaci pletykákat, hogy a Ferrari-részesedés eladását vagy tőzsdére vitelét terveznék.

Sőt, mondta, már meg is is kezdődtek a tárgyalások a Mediobanca-val a részesedés visszavásárlásáról. A Ferrari-hívek tehát megnyugodhatnak, a sportautó gyártása - és a Forma 1-es istálló is - marad a Fiatnál.

Tíz milliárd euró három év alatt

A jól indult Grande Punto - amelyből eddig 119.000 drabaot adtak el - mellett a Fiat nemrég dobta piacra a Panda Cross összkerék-meghajtású modelljét, és jövőre egy új autóval szállnak versenybe a személyautók úgynevezett C- szegmensében, közismertebben a Golf-osztályban.

De állítólag jövöre jön az új Cinquecento is, és a következő három évben a Fiat 10 milliárd eurót fog beruházni az autógyártásba.

Talán kevésbé ismert, hogy a Fiat konszern árbevételének egyötöde mezőgazdasági és építőipari gépekből származik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×