eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Drámai a helyzet a gyermekpszichiátrián

Két és fél éve tört ki a koronavírus-járvány, a gyermekek mentális állapotára azonban továbbra is negatívan hat a nehézségekkel terhelt időszak. A Vadaskert Gyermekpszichiátria jelenleg is telt házzal működik, az intézmény igazgatója szerint leginkább szorongásos és depressziós tünetek tapasztalhatók az általuk kezelt betegeken.

A járványhoz kapcsolódóan növekedett a szorongásos zavarokkal küzdő és depressziós tüneteket mutató gyerek száma, de drámai emelkedést tapasztalnak a sürgősségi ellátás tekintetében is a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Kórház és Szakambulancián, ami az év minden napján, 0–24 órában nyújt ellátást a területileg hozzájuk tartozó gyermekeknek. Baji Ildikó megjegyezte, utóbbi csoportba tartozók sok esetben mentővel érkeznek, esetükben leggyakrabban öngyilkossági gondolatok, késztetések, önsértő magatartás vagy heves szorongásos állapotok jelentkeznek.

Bár úgy tűnik, hogy a járvány lecsengőben van, az indulásakor kialakult hatások mintha nem akarnának szűnni. Legalábbis ezek a tapasztalatok, hiszen az igény a kórház által nyújtott munkára, segítségre továbbra is magas maradt – tette hozzá az intézmény igazgatója. Bár a közvetlen hatásokat nem tudják megállapítani, Baji Ildikó szerint természetes, ha a minket körülvevő környezet, ami szorongással tölti el a felnőtteket – például az orosz–ukrán háború vagy a romló gazdasági helyzet –, az a gyerekekre is hatással van.

A bizonytalanságok, tisztázatlan dolgok egyértelműen nagy hatással lehetnek

azokra a gyerekekre, akik esetleg érzékenyebbek a mentális problémák iránt, vagy kicsit labilisabb az idegrendszerük. Arról nem is beszélve, hogy egy gyermek személyisége folyamatosan formálódik, amire a közvetlen környezetében lévő változások erősebb hatást gyakorolnak, mint egy felnőtt érzéseire, érzéseire – mondta.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy a gyermekpszichiátriai problémák ellátása minden esetben komplex; lehetnek pszichoterápiás vagy gyógyszeres lehetőségek is. Enyhébb tüneteknél előbbi is elegendő lehet, súlyosabb probléma esetén viszont a speciális pszichoterápiát valamilyen gyógyszeres terápiával szokták kiegészíteni, amihez a szülő beleegyezése és a gyerek együttműködése szükséges. Az igazgató azt is hozzátette, hogy a Vadaskert Kórházban támogatják a pszichoterápiák kiegészítését szülői konzultációkkal, tréningekkel, amit biztosítanak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×