eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tényleg beteggé teszi az iskola a gyereket?

Gyakran előfordul, hogy ha a gyerek reggel nem akar iskolába menni, de a szülő kényszeríti erre, később jön a telefon: tessék érte jönni, mert nagyon fáj a hasa. A szülő ilyenkor gondolkodóba esik: lehet, hogy a gyereket tényleg beteggé teszi az iskola?

A gyerekorvosok is ismerik a jelenséget, amikor a gyereknél, aki aznap nem akart iskolába menni, fizikai fájdalom jelentkezik. Ezt a szakorvosok "iskolakerülési kórnak" nevezik, bár a diagnózis hivatalosan nem elfogadott betegség, és elsősorban 5, 6, 10 és 11 éves korban gyakori - derült ki egy 2003-ban publikált tanulmányból.

A "kór" leggyakrabban hosszabb ünnepek és iskolai szünetek után jelentkezik, tünetei a sírógörcs, dühroham, pánik, hányinger, fáradtság, fej- és hasfájás. Minél hosszabb ideig volt távol a gyerek az iskolától, annál nehezebben neki ismét elkezdeni a tanulást - hangsúlyozta az említett tanulmány szerzője, Wanda P. Fremont.

Hiába panaszkodik azonban a gyerek hasfájásra vagy egyéb panaszra, a szülőnek keménynek kell lennie, és el kell őt küldenie az iskolába, ha nem lázas - figyelmeztet Lori Crosby, a cincinnati gyerekkórház docense.

Az Egyesült Államokban a gyerekek öt százaléka szenved "iskolakerülési kórban". Crosby szerint a "betegség" kialakulásának sok oka lehet: a gyereket bántják vagy kiközösítik, tanulási nehézségei vannak, vagy nem mer felelni, esetleg a családi gondok miatt aggódik. Elsősorban a legkisebbeknél akkor is előfordulhat ilyesmi, amikor megtudják, hogy az iskola miatt hosszabb időt kell a családtól távol tölteniük.

A "kór" természetes, ennek ellenére nem árt, ha a szülők szakemberhez fordulnak segítségért, hogy a gyerek legyőzhesse az iskolával kapcsolatos félelmeit.

Érdekes jelenség az is, hogy az érintett gyerekek nem irtóznak mindig az iskolától, hanem az érzelmeik változnak: hol szeretnek iskolába járni, hol nem. Ezt a "betegséget" egyébként nem minden gyerek növi ki, ilyen esetben különösen fontos, hogy a szülő következetes legyen, és kialakítson a megszokott reggeli rutint - amelynek fontos része az iskolába menés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×