eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Szép a hosszú női láb - és az egészség fokmérője

A rövid lábú nőket nagyobb eséllyel fenyegetik a májbetegségek - derült ki egy átfogó brit kutatásból, amelynek során 4300, 60 és 79 éve közötti asszonyt vizsgáltak meg.

A kutatók a vizsgálat során megállapították, hogy a rövidebb lábú nők szervezetében magasabb négy májenzim (az ALT, a GGT, az ALP és az AST) szintje; ezek mutatják, mennyire működik jól a máj, és azt is jelzik, ha baj van.

Ez csak újabb jele annak, hogy összefüggés van a láb hossza és az egészség között - számoltak be a Bristoli Egyetem kutatói megfigyelésükről a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban.

Feltételezésük szerint mindez a neveléssel van összefüggésben. "A gyerekkori hatások, például az egészséges táplálkozás, amely hatással van a növekedésre, valószínűleg meghatározza a máj fejlődését is" - vélekedett a kutatást vezető Abigail Fraser.

Szerinte a testmagasság függvénye lehet a máj mérete is; a nagyobb májban kevesebb az enzimszint, s ezáltal jobban képes megbirkózni a szervezetbe került vegyi anyagokkal.

A kutatás ismét megerősítette, mennyire fontos az egészséges életmód és a helyes táplálkozás, amellyel elkerülhetőek az olyan májbetegségek, amelyeknek a kialakulását nem az alkoholfogyasztás idézi elő. Az úgynevezett májzsírosodás Nagy-Britanniában minden ötödik embernél megfigyelhető valamilyen mértékben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×