INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

nagykoalíció

2019.11.30. 21:43

A nagykoalíciót bíráló elnök-jelöltek a német szocdemeknél

Az Angela Merkel kancellár vezette nagykoalíciós kormányban való szociáldemokrata részvételhez kritikusan viszonyuló jelöltpáros, Norbert Walter-Borjans volt észak-rajna-vesztfáliai pénzügyminiszter és Saskia Esken szövetségi parlamenti képviselő nyerte a Német Szociáldemokrata Párt elnökjelölő pártszavazását. A Bundestag legnagyobb ellenzéki ereje, az Alternatíva Németországnak pedig társelnököket választott.
2019.07.12. 19:23

Szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak Merkel állapotának

Néhány héten belül immár harmadszor remegett teljes testében egy nyilvános eseményen Angela Merkel német kancellár. Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a jelenségnek szimbolikus jelentősége van a német nagykoalíció állapota, valamint a németországi bel- és külpolitikai feszültségek szempontjából.
2019.07.04. 21:22

Egyre kétségesebb a német nagykoalíció életben maradása

Sigmar Gabriel, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) korábbi vezetője szerint Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a párt kilépjen a kormányból. Az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő úgy vélte: a vita tovább mélyíti a német nagykoalíció válságát.
2018.02.26. 16:35

Elfogadta a német CDU kongresszusa a koalíciós szerződést

Elfogadta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) rendkívüli kongresszusa hétfőn Berlinben a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kötött koalíciós szerződést.
2018.02.13. 18:16

Belviszályok veszélyeztetik a német nagykoalíciót

Egy teljes hét sem telt el azóta, hogy három német párt, a Kereszténydemokrata- (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) , valamint a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetői Berlinben megállapodtak a nagykoalíció újraélesztéséről, torzsalkodások veszélyeztetik a koalíció létrejöttét. A szociáldemokraták vezetőségét személyeskedéstől sem mentes viszály tépázza, a kancellárt pedig a CDU új nemzedéke próbálja arra szorítani, hogy a tervezett kormányba új arcok is bekerüljenek. A szeptember végi választás óta tovább csökkent a kereszténypártok és az SPD népszerűsége is.
2018.02.11. 20:39

Merkel: magas, de elfogadható ár a kormányért

Magas, de elfogadható árat fizetett a Kereszténydemokrata Unió (CDU) azért, hogy stabil kormány alakulhasson Németországban - mondta Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke egy vasárnapi interjúban.
2018.02.07. 10:15

Megegyeztek a német kormánypártok a koalícióról

Véget ért szerda reggel Berlinben a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tárgyalása a közös kormányzás folytatásáról, és elkészült a koalíciós szerződés tervezete - jelentette a Spiegel Online hírportál.
2018.01.30. 14:35

Megegyeztek a menekültügyről a német pártok

Megállapodtak a közös kormányzásra készülő német pártok kedden Berlinben a menekültügy utolsó vitatott kérdéseiben, így elhárult az egyik legnagyobb akadály a koalíciós szerződés megkötése előtt.
2018.01.24. 11:46

Kiss J. László: "már egy Merkel utáni időszakban vagyunk"

Már négy hónapja nem sikerül új kormányt alakítani Németországban. Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: megváltozott a kancellár helyzete, a szociáldemokraták pedig korábbi szándékukkal ellentétben folytathatják a kormányzást.
2018.01.21. 18:27

Itt a döntés: nekifutnak az újabb német nagykoalíciónak - feltételekkel

A német Szociáldemokrata Párt Bonnban tartott rendkivüli kongresszusán a küldöttek 56 százaléka a két kereszténypárttal folytatandó koaliciós tárgyalások megkezdése mellett döntött. A tényleges tanácskozások felvételére adott engedély azonban kiköti azt is, hogy az elözetes megbeszéléseken történt kompromisszumot a szociáldemokrata elvárások szellemében kell kiigazítani, mert csak ebben az esetben remélhetö, hogy a rövidesen megkezdödö viták eredményét a Szociáldemokata Párt tagsága is jóváhagyja, ugyanis csak ezután léphet hivatalba Angela Merkel negyedik kormánya.
2018.01.14. 13:54

Megtorpedózhatják a nagykoalíciót

Ellenállás formálódik a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével tervezett koalícióval szemben, a hét végén az egyik tartományi szervezet elutasította, hogy a szociáldemokraták ismét együtt kormányozzanak a jobbközép pártszövetséggel, és több vezető SPD-s politikus bírálta a koalíciós tárgyalások alapjának szánt megállapodást.
2018.01.11. 12:02

Martin Schulz elmondta, mi lehet a megoldás

Nehéz nap lesz a Németországot kormányzó nagykoalíció megújításáról folytatott előzetes egyeztetések utolsó fordulója, és sok akadályt kell még elhárítani a megegyezés felé vezető úton - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke csütörtökön Berlinben.
2018.01.11. 10:52

Merkel nehéz napra számít

Nehéz nap lesz a Németországot kormányzó nagykoalíció megújításáról folytatott előzetes egyeztetések utolsó fordulója, és sok akadályt kell még eltakarítani a megegyezés felé vezető úton - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke Berlinben.
2017.12.13. 23:20

Az SPD térfelén pattog a labda

A közös kormányzás lehetőségeinek feltérképezését szolgáló tárgyalások megkezdését ajánlották a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetői a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) szerda este Berlinben.
2017.12.11. 16:53

Merkel gyors kormányalakítást sürget

A kormányalakítás gyors végrehajtását sürgette Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben, két nappal a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a pártszövetség eddigi koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőinek találkozója előtt.
2017.12.11. 06:03

Indulnak a puhatolózó tárgyalások Berlinben

Szerdán összeül a Szociáldemokarata Párt (SPD), valamint a Kereszténydemokrata- és a Keresztényszociális Unió (CDU és CSU) elnöke, hogy megvitassa, milyen kilátás van az együttes kormányzásra. A puhatolózó tárgyalás megkezdését a szociáldemokraták szombaton véget ért kongresszusán határozták el, de azzal a feltétellel, ha Martin Schulz a szerdai találkozót követően is úgy véli, remény van a nagykoalícióra. A párt vezetősége pénteki ülésén dönt a részletekbe menő tanácskozások megkezdéséről.
2017.12.08. 18:00

Németország kimaradhat Európa fontos döntéseiből

Több hónapig is elhúzódhatnak a német SPD és a konzervatív CDU/CSU pártszövetség között a nagykoalíciós tárgyalások, ami az Európai unió fejlődése szempontjából sem jó hír.
2017.12.01. 16:34

Schulz semmit sem zárt ki

A német szociáldemokratákat vezető Martin Schulz pénteken Berlinben kijelentette: pártjában egyetértés van arról, hogy nem zárnak ki semmilyen lehetőséget az új kormány összetételét illetően.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018