eur:
393.49
usd:
368.94
bux:
65683.84
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Berlin, 2018. júluius 4.Angela Merkel német kancellár felszólal a 2018-as szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak Merkel állapotának

Néhány héten belül immár harmadszor remegett teljes testében egy nyilvános eseményen Angela Merkel német kancellár. Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a jelenségnek szimbolikus jelentősége van a német nagykoalíció állapota, valamint a németországi bel- és külpolitikai feszültségek szempontjából.

Néhány héten belül harmadszor fogta el a remegési roham Angela Merkel német kancellárt. Első alkalommal Volodimir Zelenszkij frissen megválasztott ukrán elnök berlini látogatása során, másodjára a berlini Bellevue palotában az egyik minisztere kinevezési ünnepségén, a napokban pedig, amikor a finn miniszterelnököt fogadta Berlinben, "éppen a himnusz magasztos pillanatiban" – idézte föl Kiss J. László.

Megfigyelhető közben, hogy a nyugati média, elsősorban az amerikai sajtó egyre többet foglalkozik a kancellár egészségével. Ami érhető, hiszen a legmagasabb helyi politikai személyiség egészségi állapota az Egyesült Államokban közügy, fogalmazott a Corvinus tanára, hozzátéve:

Európában ezeket a kérdések kicsit szemérmesebben kezelik.

Azonban a német kormánykoalíció helyzete kapcsán és a német belpolitika alakulásával összefüggésben ennek a jelenségnek szimbolikus értelmet tulajdonítanak, magyarázta Kiss J. László.

Természetesen folyamatosan érkeznek a cáfolatok, hogy komolyabb baja lenne,

a politikában azonban a szimbolikának igencsak nagy jelentősége van, és az abba beleillő eseményeknek pedig önálló élete,

jegyezte meg az egyetemi tanár. A német nagykoalíció állapota és a belső feszültségek egyaránt nagyobb jelentőséget adnak ennek.

A lemondás kérdése, ennek megítélése természetesen Angela Merkelre, és az őt körülvevő politikusoknak és orvosokra tartozik, de bizonyos, hogy egyelőre sok szól amellett, hogy amennyiben ez bekövetkezik, akkor a koalíció helyzete is kritikus állapotba kerül – emelte ki Kiss J. László. Merkel távozása a koalíció felbomlását, és előre hozott választásokat eredményezne, ami

egy nagyon komoly politikai földrengéssel lenne egyenlő

Németországban - tette hozzá az egyetemi tanár.

Angela Merkel csütörtökön azt mondta az egészségét firtató újságírói kérdésre: "Tisztában vagyok a hivatalommal járó felelősséggel, és ennek megfelelően óvom az egészségemet. Gondolhatják, hogy mint minden ember, odafigyelek arra, hogy egészséges legyek, és vigyázok az egészségemre."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Jövő héten jöhetnek az otthonfelújítási támogatás további részletei - Új felület segíti majd az előzetes kalkulációt

Jövő héten jöhetnek az otthonfelújítási támogatás további részletei - Új felület segíti majd az előzetes kalkulációt

Ahogy már többször írtunk róla, júniustól indul az otthonfelújítási program, amiben június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni. A program elindítását számos szakmai és szakértői egyeztetés előzte meg, a beérkezett javaslatok együttes feldolgozásával készül a pályázati felhívás, amely tervezetének részletei várhatóan már jövő héten megismerhetők lesznek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Emellett az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) kialakít egy felületet, amelynek segítségével a leendő pályázó előzetes kalkulációkat végezhet el a várható költségekről és energiamegtakarításokról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×