INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

angela merkel

egészségi állapot

nagykoalíció

németország

betegség

lemondás

sajtó

Berlin, 2018. júluius 4.Angela Merkel német kancellár felszólal a 2018-as szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak Merkel állapotának

Néhány héten belül immár harmadszor remegett teljes testében egy nyilvános eseményen Angela Merkel német kancellár. Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a jelenségnek szimbolikus jelentősége van a német nagykoalíció állapota, valamint a németországi bel- és külpolitikai feszültségek szempontjából.

Néhány héten belül harmadszor fogta el a remegési roham Angela Merkel német kancellárt. Első alkalommal Volodimir Zelenszkij frissen megválasztott ukrán elnök berlini látogatása során, másodjára a berlini Bellevue palotában az egyik minisztere kinevezési ünnepségén, a napokban pedig, amikor a finn miniszterelnököt fogadta Berlinben, "éppen a himnusz magasztos pillanatiban" – idézte föl Kiss J. László.

Megfigyelhető közben, hogy a nyugati média, elsősorban az amerikai sajtó egyre többet foglalkozik a kancellár egészségével. Ami érhető, hiszen a legmagasabb helyi politikai személyiség egészségi állapota az Egyesült Államokban közügy, fogalmazott a Corvinus tanára, hozzátéve:

Európában ezeket a kérdések kicsit szemérmesebben kezelik.

Azonban a német kormánykoalíció helyzete kapcsán és a német belpolitika alakulásával összefüggésben ennek a jelenségnek szimbolikus értelmet tulajdonítanak, magyarázta Kiss J. László.

Természetesen folyamatosan érkeznek a cáfolatok, hogy komolyabb baja lenne,

a politikában azonban a szimbolikának igencsak nagy jelentősége van, és az abba beleillő eseményeknek pedig önálló élete,

jegyezte meg az egyetemi tanár. A német nagykoalíció állapota és a belső feszültségek egyaránt nagyobb jelentőséget adnak ennek.

A lemondás kérdése, ennek megítélése természetesen Angela Merkelre, és az őt körülvevő politikusoknak és orvosokra tartozik, de bizonyos, hogy egyelőre sok szól amellett, hogy amennyiben ez bekövetkezik, akkor a koalíció helyzete is kritikus állapotba kerül – emelte ki Kiss J. László. Merkel távozása a koalíció felbomlását, és előre hozott választásokat eredményezne, ami

egy nagyon komoly politikai földrengéssel lenne egyenlő

Németországban - tette hozzá az egyetemi tanár.

Angela Merkel csütörtökön azt mondta az egészségét firtató újságírói kérdésre: "Tisztában vagyok a hivatalommal járó felelősséggel, és ennek megfelelően óvom az egészségemet. Gondolhatják, hogy mint minden ember, odafigyelek arra, hogy egészséges legyek, és vigyázok az egészségemre."

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kapcsolódó hang

Szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak Merkel állapotának
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018