eur:
395.61
usd:
366.75
bux:
65585.35
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nicolae Ciuca ügyvivő román védelmi miniszter sajtónyilatkozatot tesz Klaus Iohannis román államfővel Bukarestben 2021. november 21-én. Ciuca, akit a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíció jelölt a miniszterelnöki posztra, 2021. november 22-én megkapta a kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis elnöktől. A hárompárti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, és így alkotmánymódosításra is képes.
Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Megkapta a bizalmat az új román kormány

Nicolae Ciuca vezeti a nagykoalíciós kabinetet.

Bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament együttes ülésén a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével megalakult, Nicolae Ciuca (PNL) vezette nagykoalíciós kormánynak.

A Ciuca-kormányt a koalíciós pártok és a nemzeti kisebbségi frakció 318 képviselője szavazta meg. A kabinet parlamenti jóváhagyásához legalább 234 szavazatra volt szükség.

A 2024-es év végi parlamenti választásokig érvényes koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget, Ciuca tehát másfél év múlva, 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének.

Az új román kormány csütörtökön lép hivatalba, miután a kabinet tagjai leteszik a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×