eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A suitcase placing in front of the bedroom in luxury hotel room
Nyitókép: Getty Images/ Twenty47studio

Jó indulás után a vendéglátósok bíznak benne, hogy 2024-ben nem jön semmi váratlan

Erősen indult az idei év a szállodák, éttermek számára – ez derült ki a friss adatokból. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint azonban bőven van még tennivaló.

Januárban 11 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma, az ágazat januári teljesítménye felülmúlja a háború és a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordév adatait is – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH adatai alapján. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az InfoRádióban ennek kapcsán azt mondta, akár úgy is lehet érzékelni, hogy meglepetés volt, bár a tavalyi év jól alakult, a turisztika szektor eredményei mindössze 10 százalékkal maradtak el a 2019-es csúcsévtől.

A szövetség elnöke abban bízik, hogy főleg a külföldi vendégéjszakák száma emelkedik az idei évben. Örömtelinek nevezte, hogy a belföldi idegenforgalom is növekedett. Hozzátette, a januári hónapra nem lehet teljes mértékben alapozni, hiszen az a gyengébb hónapok egyike, de alapvetően optimisták az év további részével kapcsolatban.

Elmondása szerint

a külföldiek változatlanul szeretnek Budapestre jönni,ű

és most, hogy úgy tűnik, márciustól a Wizz Air visszaállítja az izraeli járatokat, onnan is egyre többen jönnek majd ismét. Összességében tehát arra számítanak, hogy ha nem történik valami váratlan, akkor a 2024 jó év lesz.

Flesch Tamás elmondta, Budapest már 2019-ben és előtte is nagyon népszerű úti cél volt, mind európai, mind világszinten, magabiztosan vette fel a versenyt a közvetlen vetélytársakkal, például Béccsel vagy Prágával. Mint fogalmazott, az látható, hogy Budapest népszerűsége töretlen, a külföldiek számára továbbra is vonzó, akik szeretik a kulturális helyszíneket, fürdőket, kávéházakat, szeretnek sétálni a városban és ár-érték arányban is megfelelő, Európa sok helyéről elérhető.

Szintén fontos a magyar idegenforgalom számára, hogy elindult az ázsiai és tengerentúli forgalom. A szövetség elnöke elmondta, egyre többen jönnek ismét Kínából és az Egyesült Államokból is, annak ellenére, hogy nincs közvetlen repülőjárat Magyarország és az USA között. Hozzátette,

a közvetlen járat 2025-ben talán végre megvalósul, ez pedig várhatóan még erősebb forgalmat jelent majd.

A külföldiek Magyarországon töltött idejéről az elnök azt mondta, nem csak egy-egy napra jönnek, átlagosan 2,7-2,8 vendégéjszakát töltenek itt. Ez az elmúlt években nem sokat változott, ezzel kapcsolatban van tennivalója a magyar vendéglátásnak, hogy programokkal minél hosszabb maradásra bírja az idelátogatókat.

"Munkaerő terén jobb a helyzet, mint egy-két évvel ezelőtt, például a koronavírus-járvány idején, amikor rettenetes állapotban volt a szakma" – mondta Flesch Tamás. Mostanra sok magyar munkavállaló visszatért a szakmába, ettől függetlenül mindenki keresi az alternatív lehetőségeket, és nem csak a környező országból érkező vendégmunkásokban gondolkodnak, hiszen ma már sok a fülöp-szigeteki és vietnámi munkavállaló is Magyarországon. Azt azonban hozzátette, a munkáltatók változatlanul kedvelik, ha magyar munkaerővel dolgozhatnak együtt. Leszögezte,

jelen pillanatban, ha nincs is elegendő dolgozó a vendéglátásban, de semmiképp sem akkora a probléma, mint korábban.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a költségkalkuláció még mindig nehéz, hiszen a tavalyi infláció erős hatást gyakorolt a költséggazdálkodásra. Mint mondta, meglátásuk szerint az idei évben ez mérséklődik. Az energiaárak azon a szinten vannak, amit a szállodák ki tudnak gazdálkodni, még akkor is, ha a jövedelmezőségük messze elmarad a 2019-es szinttől.

Hozzátette, a víz- és csatornadíjak emelkedése új jelenség ebben az évben, ami komolyabb költséget ró a szállodákra, hiszen sokszor háromszoros pénzeket kell kifizetni a korábbiakhoz képest, ezt bele kell majd kalkulálni a gazdálkodásba. Mindazonáltal nem hiszik, hogy jelentős mértékben árakat lehetne emelni, mindenki nagyjából az inflációkörnyéki áremelést célozza meg.

Mint mondta, a budapesti szállodákban, ahol a vendégek 90-95 százaléka külföldi, még kiderül, hogy belefér-e egy kicsit nagyobb áremelés is, akár euróban is. Megjegyezte, ez a gazdálkodásban árfolyamfüggő is, hiszen a külföldiek szempontjából a szállodaágazat exportnak számít. De bíznak benne, hogy egy elfogadható és stabil évet fognak zárni, nem csak bevétel, hanem jövedelmezőség szempontjából is.

Flesch Tamás arra is kitért, hogy a gyengébb forint-euró árfolyam kedvez a szállodaiparnak. A tavalyi év után nagyjából 400 forinttal számoltak, ennél azonban jobb volt az év eleji árfolyam, aminek magánemberként örült, de a szállodai gazdálkodásra ez negatívan hat.

A szövetség elnöke elmondta, véleményük szerint mindig van hely új szállodáknak, hiszen folyamatos a fejlődés. A korábbi két példával, Béccsel és Prágával összehasonlítva ezekben a városokban még mindig több a szállodai szoba, tehát mind a magyar fővárosban, mind vidéken biztosan elfér még a jó minőségű szálláshely, függetlenül attól, hogy az előző években számos színvonalas szálloda épült.

Hozzátette, Budapesten kívül nehezebb a megtérülés, hiszen más számokkal kell kalkulálni. Úgy látják, ha a vidéki szállodaépítés nem is zajlik olyan ütemben, mint a budapesti, de például Sárváron nemrég nyílt egy ötcsillagos szálló, és máshol is építettek négycsillagos helyeket.

Budapesten 2024-ben körülbelül 1500-2000 új szoba nyílik meg, ami a kapacitás 8-10 százaléka.

A kérdésre, miszerint béke van-e a professzionális szállásadók és az Airbnb között, azt felelte, hogy legalább is nyílt harc nincs. Elárulta, egyáltalán nem elégedettek, hiszen nincsenek meg azok a szabályozások, amiket az önkormányzatoknak már be kellett volna vezetniük, az ellenőrzés sincs abban a stádiumban, ahol lehetne. Mint mondta, a szállodásoknak továbbra is sokkal szigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük, ami véleménye szerint nem baj, csakhogy mindez plusz költséget jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×