eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) Budapesti Planetárium 40 évig folyamatosan működött és 2017. június 17-én tartotta felújítás előtti utolsó előadását a Népligetben. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Elkészült a Planetárium felújítási terve, a munkálatok viszont nem indultak el

Ide költözne a bezárt Uránia - Budapest 2018-ban bezárt, utolsó, rendszeresen látogatható csillagvizsgálója - is.

A népligeti Planetárium 2016 augusztusában egy heves esőzésben olyan súlyos károkat szenvedett, hogy le kellett zárni a látogatók elől. Az esővíz befolyt az épületbe és elektromos károkat okozott, életveszélyes helyzetet kialakítva. Másfél hónap után nyitottak újra, de csökkentett férőhellyel, mert nem volt pénz a károk végleges helyreállítására. A létesítmény korábban is károkat szenvedett (2015-ben erős szél döntött fákat az egyik épületrészre, és még abban az évben jelentősen megrongálták az épületet a Groupama Arénából kitiltott FTC-ultrák), majd a beázások okozta károk miatt végül 2017-ben, az elhalasztott 40. születésnapját követően bezárt.

Most az RTL cikke járta körbe, hogy mi a helyzet a Planetáriummal. Felidézték, a tető szigetelését végül 2018-ban végezték el, azóta azonban néma csend honol a Planetárium háza táján, ráadásul időközben az Uránia csillagvizsgálót is bezárták (2018-ban), átadva az épületet a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért nevű szervezetnek.

Budapest, 2016. augusztus 26.
A beázás miatt bezárt fővárosi planetárium fogadóterme a Népligetben 2016. augusztus 26-án. A Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT) Budapesti Planetáriuma oly mértékben beázott az augusztus 22-ei esőzéstől, hogy a látogatókat fogadó helyiségek állapota életveszélyessé vált, az épület sorsa egyelőre bizonytalan.
MTI Fotó: Marjai János
Budapest, 2016. augusztus 26.: a beázás miatt bezárt fővárosi planetárium fogadóterme a Népligetben. A Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT) Budapesti Planetáriuma oly mértékben beázott a mintegy egy héttel korábbi esőzéstől, hogy a látogatókat fogadó helyiségek állapota életveszélyessé vált. Az épület sorsa akkor még bizonytalan volt. MTI Fotó: Marjai János

A Planetárium épületének vagyonkezelője, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) 2019-es és 2020-as közhasznúsági jelentéseiben az áll, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 2018-ban befejezett tetőfelújításon kívül elkészült a teljes rekonstrukció terve is. A TIT beszámolói szerint a tervet az építésügyi hatóságok jogerősen el is fogadták, így elvileg minden készen áll az épület felújítására. (Az RTL fotói szerint a belső terek még mindig magukon őrzik az egykori beázások nyomait.)

A tervbe vett munkák közt szerepel egy csillagvizsgáló kupola építése is,

hogy az Uránia csillagvizsgáló felszámolásával a távcsöves bemutatókra alkalmas obszervatórium a Planetárium tetején kapjon helyet. Az ezzel kétkupolássá váló épület a TIT elképzelése szerint olyan „komplex csillagászati intézmény” lesz, ami megfelel a XXI. századi követelményeknek.

A munkálatok elkezdését a portál szerint az 1977-ben épült Planetárium zűrös tulajdonviszonyai nehezíthetik.

A helyzet, kissé leegyszerűsítve a következő: az épület az államé, a vagyonkezelői jog a TIT-é, az alatta lévő föld több mint 95 százalékban a fővárosé. Alapvetően tehát e három szereplő közt dől el a Planetárium sorsa. Mindemellett a Planetáriumhoz tartozó 2371 négyzetméteres népligeti földterületre 2018-ban földhasználati jogot jegyeztek be az épület mindenkori tulajdonosa – jelenleg a magyar állam – javára.

  • A főváros szeretné felújítani a Planetáriumot, és egy felmérésük szerint ezt a fővárosiak is támogatják. Bardóczi Sándor, a Tájépítészeti Osztály vezetője a portálnak azt mondta, a rekonstrukció kiemelt helyen szerepel a stratégiai projektek között, de a felújítás nem a főváros kompetenciája. Mivel nem tulajdonosa az épületnek, az önkormányzatnak nincs közvetlen ráhatása a folyamatokra, azokat csak szorgalmazni tudja.
  • Egy korábbi megkeresésre a vagyonkezelő TIT annyit válaszolt, hogy dolgoznak a rehabilitáció megvalósításán.

Kérdés, mire lesz alkalmas az új csillagvizsgáló, a Planetárium fizikai környezete ugyanis sokat változott, építésekor még nem volt ekkora ott a fényszennyezés. Mostanra viszont félig körülvette négy, fölé tornyosuló, fényben fürdő épület is: a Népliget buszpályaudvar, a Telekom-székház, a Groupama-aréna és az új kézilabdacsarnok. Ezek miatt egyesek szerint csak a nagyobb égitestek és bolygók megfigyelésére lehet alkalmas majd a leendő obszervatórium.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×