eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: BKK/Budapest

Mostanában tetőzik a koronavírus negyedik hulláma a kormányfő szerint - a nap hírei

A regisztráció eltörlését kéri az orvosi kamara az 5-11 évesek oltásánál. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint mindenben alátámasztja a kormány eddigi döntéseit az Alkotmánybíróság friss határozata.

3 hét alatt 1 millió 314 ezren kapták meg a koronavírus elleni vakcinát az oltási akcióban, amely vasárnapig tart. Az elmúlt 24 órában 6.884 új fertőzöttet regisztráltak és 166 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 6.939 embert kezelnek kórházban, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 177 és fél ezret.

Orbán Viktor kormányfő reggeli rádióinterjújában azt mondta: a tetőzés körül jár a koronavírus-járvány negyedik hulláma, csak az oltásokkal csökkenthető a fertőzés terjedése. A kormányfő kitért arra is, módosítani kellett a költségvetést az 5 százalékos nyugdíjemelés miatt. A miniszterelnök megerősítette: nemcsak az aktuális nyugdíj, hanem a 13. havi nyugdíj is 5 százalékkal emelkedik. Szólt arról is, hogy közben rengeteg beruházást elhalaszt a kormány, hogy javítsa a költségvetés helyzetét az év végén.

Az 5 és 11 év közötti gyerekek oltási regisztrációjának egyszerűsítését szorgalmazza a Magyar Orvosi Kamara az Operatív Törzsnek küldött levelében. A szervezet azt kéri, hogy teljes egészében töröljék el a regisztrációs kötelezettséget, mert annak semmilyen hozzáadott értéke nem látszik az egyébként is rendelkezésre álló adatokhoz képest. A kamara szerint a TAJ azonosító bekérése elegendő lenne, mert annak használatával garantáltan nem merül fel a korábban megadott adatokkal való egyezés.

Az Operatív Törzs folyamatosan vizsgálja a PCR-tesztek ingyenessé tételét. A belügyminiszter ezt válaszolta Szabó Tímea kérdésére – tudta meg a Népszava. Pintér Sándor azt írta: a rövid idő alatt eredményt adó gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét, azok szavatossági ideje lejárt, az Országos Kórházi Főigazgatóság ezért rendelte el a megsemmisítésüket.

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkárává nevezte ki Répássy Róbertet december 11-ei hatállyal Áder János államfő. A hírt Varga Judit tárcavezető közölte Facebook oldalán. Répássy Róbert a vesztegetési ügybe keveredett, és ezért lemondott Völner Pált váltja a poszton. A Központi Nyomozó Főügyészség korábban azt közölte: a gyanú szerint Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott konkrét ügyek elintézését ígérve.

Magyarország jogosult a hiányzó, nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az EU intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket – írja határozatában az Alkotmánybíróság. A testület ugyanakkor nem vizsgálhatja felül az Európai Unió Bíróságának ítéletét. Az igazságügyi miniszter a kormány nevében még februárban kérte az Alaptörvény értelmezését a luxembourgi bíróság egyik ítéletével összefüggésben. Varga Judit igazságügyi miniszter úgy reagált: a testület jogi kerítést épített.

Átadták a gyalogos sétányt a pesti alsó rakparton, a Kossuth Lajos tér és a Jászai Mari tér között. A most megújult, forgalomcsillapított szakaszon padok és kerékpártárolók is várják az arra járókat, 34 kocsányos tölgyfát is ültettek.

Harmadszor is megdőlt a héten az áramfogyasztási rekord. Csütörtök délután háromnegyed öt körül a negyedórás átlagérték elérte a 7361 megawattot. A Mavir tájékoztatása szerint a viszonylag enyhe hőmérséklet mellett bekövetkezett sorozatos rekordok hátterében valószínűleg az áll, hogy az ipari és a háztartási fogyasztás is fokozatosan emelkedett, illetve emelkedik.

Nem találta bizonyíthatóan vétkesnek a szexuális zaklatás ügyében Turi György edzőt a Magyar Úszószövetség most lezárult vizsgálata, de az öttagú vizsgálóbizottság szerint a szakember edzésmódszereiben jelen volt a testi fenyítés. A szervezet a jövőben szigorítja az edzői engedély feltételeit. A Magyar Úszó Szövetség bocsánatot kért azoktól a sportolóktól, akiket Turi György negyvenéves pályafutása során fizikailag vagy lelkileg bántalmazott.

A decemberi országos bajnokság után befejezi pályafutását Szász-Kovács Emese olimpiai aranyérmes párbajtőröző. A Vasas közleményében jelzi, hogy a többszörös világbajnoki és Európa-bajnoki érmes vívó társelnökként továbbra is aktív szerepet vállal majd a vívószakosztály életében.

A francia elnök megítélése szerint erős a nézetazonosság és az együttműködés szándéka közte és az új német kancellár között. Emmanuel Macron és Olaf Scholz közös sajtótájékoztatóján elmondta: a megbeszélésen érintették az európai határok külső védelmét, a migrációs ügyekre adandó közös választ, valamint a Afrikához és a Kínához fűződő viszonyt.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×