eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Vadmacska a Tripsdrill vadasparkban, a baden-württembergi Cleebronnban 2018. november 19-én. Az 1957-ben alapított vadaspark jelenleg 130 állatfaj egyedeinek ad otthont 35 hektáron.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Kipusztulhat a vadmacska Magyarországon – elő a macskafogóval!

Három intézmény vadmacskamentő programot indít, az egyik sajtóreferense érdeklődésünkre el is magyarázza, miért van erre szükség.

Mentőakciót indított a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő a Budapest környékén élő vadmacskák megmentésére.

A fokozottan védett és hasznos vadmacskák nem tévesztendők össze az elvadult házi macskákkal, és egyébként éppen az utóbbiak miatt vannak nagy veszélyben.

A három intézmény 2019-ben indított közös kutatást a térségben élő vadmacskák megmentésére. Az első hat kameracsapdát a napokban helyezték ki az erdőkbe, hogy lencsevégre kapják ezeket a kiválóan rejtőzködő állatokat.

"A vadmacskának azért van szüksége megmentésre, mert a házi macskák nagyon nagy veszélyt jelentenek rájuk. Mivel nagyon közeli rokonságban állnak, kereszteződni képesek, hibrideket tudnak létrehozni, és a hibrid utódok is tovább tudnak szaporodni, hígítva a vadmacskák genetikai állományát" – tette világossá Nagy Ingrid, a Budakeszi Vadaspark sajtóreferense.

Félő tehát, hogy lassacskán eltűnik a vadmacskák genetikai állománya.

A vadmacska

2012 óta egy fokozottan védett, őshonos, magyar faj,

amely nem hagyja túlszaporodni a rágcsálókat.

"Annyit vadászik le, amennyire szüksége van, ezzel ellentétben ha egy házi macska bekerül az erdőbe, ösztönösen és szórakozásból is vadászik, akár ott is hagyva az elejtett állatokat, ezért tehát többet is vadásznak, mint amennyire szükség volna, ami akár egy faj kipusztulásához is vezethet" – figyelmeztetett Nagy Ingrid.

A vadmacskafaj-megőrző program szakemberei genetikai vizsgálathoz szükséges mintákat gyűjtenek a vadmacskáktól, hogy felmérhessék, hány egyed tekinthető még "tiszta vérűnek", később pedig rezervátumokat hoznak létre, ivartalanítják a területen kóborló házi macskákat, és ha szükséges, akkor zárt térben tenyésztett vadmacskákat engednek szabadon a populáció megmentése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×