eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Balázsi Andrea asszisztens előkészíti a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021.augusztus 7-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Harmadik oltás: várat magára a roham

A Telex által megkérdezett háziorvosok tapasztalatai szerint egyelőre kevesen jelentkeznek a harmadik oltásért. Az érdeklődők többsége kínai oltást kapott, és a háziorvosok is elsősorban a Sinopharmmal beoltott időseknek és veszélyeztetett betegeknek ajánlják a megerősítő oltást valamelyik nyugati vakcinával.

Mint arról az Infostart is beszámolt, augusztus elsejétől Magyarországon is meg lehet kapni a koronavírus elleni harmadik oltást. Az emékezető oltás beadása elsősorban az idősöknek, krónikus betegsgében szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlott annak érdekében, hogy merősítsék védettségüket a delta variánssal szemben. Az injekciót a háziorvostól vagy az oltópontokon kérhetik mindazok, akik betöltötték a 18. életévüket, és a második oltást már több mint 4 hónapja kapták meg.

A Telex azt írja, hogy az általuk megkérdezett háziorvosok tapasztalata szerint egyelőre nem lehet rohamról beszélni, sőt, a többségük eddig inkább csak tájékoztatta a betegeit a lehetőségekről, de harmadik oltásokat még nem adott be. Az orvosok tapasztalatai szerint azok érdeklődnek leginkább a harmadik oltás után, akik Sinopharmot kaptak eddig, de van, aki AstraZeneca vagy Szputnyik V után szeretne magának újabb dózist.

A Telex azt is megjegyezi, hogy van olyan szputnyikos, aki csak azért kér harmadik adagot, mert azt reméli, hogy egy nyugati oltással egyszerűbben tud külföldre utazni. Megjegyzik továbbá, hogy a háziorvosoknak közben folyamatosan újabb és újabb feladatokat ad a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Most az a dolguk, hogy egyenként keressék fel a még nem beoltott, 60 év feletti pácienseiket, és győzzék meg őket az oltás fontosságáról. Ehhez listákat is kapnak a praxisukba tartozó, nem beoltott páciensekről.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×