eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Oltáshoz készíti elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Németh Alexandra rezidens Hoksári László háziorvos szolnoki rendelőjében 2021. április 21-én.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Lelassult az oltási hajlandóság Magyarországon - a nap hírei

Az átlagoshoz közeli gabonatermést vár az agrárminiszter. Az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítását sürgeti az MSZP.

Hetek óta egyre lassabban nő Magyarországon az elsőre beoltottak száma. Mostanra már Belgium és Finnország is előrébb tart a legalább egy oltást felvettek arányában és néhány napon belül még számos más uniós ország is lehagyhat minket. A Portfolio számításai szerint az uniós átlagos átoltottsági ráta is nemsokára utoléri a magyart. Itthon a pénteki adatok szerint egy nap alatt csak 9332 ember kapta meg az első oltását, ami hosszú ideje a legalacsonyabb hétköznapi adat.

Az átlagoshoz közeli gabonatermés várható – közölte a kamara előrejelzései alapján az agrárminiszter. Nagy István a Jászsági aratónapon megismételte: a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált, ezért a kormány az uniós vidékfejlesztési forrásokhoz 80 százalékos hazai társfinanszírozást biztosít. Hangsúlyozta: ezzel a támogatással a teljes magyar agrárium megújulhat az idén.

Az Agrárkamara szerint minden eddiginél nagyobb kihívás elé állította az országos jégkármérséklő rendszert a pénteki extrém időjárás. A köztestület tájékoztatása szerint a generátorok országszerte folyamatosan működtek, de nem lehet védekezni a határon túlról érkező, zivatarfelhők ellen, amelyekből Baranyában tojás nagyságú jég is hullott. Pénteken 69 kárbejelentés érkezett.

A magyar vállalatok kenyai gazdasági szerepvállalásnak erősítéséről tárgyalt az innovációs és technológiai miniszter a kelet-afrikai országban. Palkovics László kiemelte, hogy az információ-technológia területén jó együttműködéseket alakíthatnak ki a magyar vállalatok.

Az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítását szorgalmazza az MSZP. Az ellenzéki párt közleménye emlékeztet: a miniszterelnök többször is ígéretet tett arra, hogy a 3 hónapig adható álláskeresési járadék lejárta után mindenkinek lesz munkája. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júniusi adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy az álláskeresők közül 93 ezren legalább egy éve nem találnak munkát.

Az LMP szerint a kabinet döntései sorra szembemennek a nemzeti érdekekkel. Keresztes László Lóránt, az ellenzéki párt frakcióvezetője úgy fogalmazott: egy nemzeti kormány nem teheti meg, hogy az adófizetők 550 milliárd forintjából kínai elitegyetemet épít, miközben a hazai intézményeket politikai irányítás alá vonja, és nem adja meg nekik az ígért forrásokat.

A Párbeszéd szerint az autópályák koncesszióba kerülésével a magyar emberek drágábban használhatnák a gyorsforgalmi úthálózatot, és annak állapota is leromlana. Dorosz Dávid, az ellenzéki párt elnökségi tagja úgy fogalmazott: a kabinet 35 évre kiárusítaná a magyar autópálya rendszert, amivel a magyarok 99 százaléka rosszabbul járna, miközben Fidesz-közeli érdekeltségek gazdagodnának az üzleten.

Az idén 103 településen több mint 300 helyszínen 1800 programmal várták a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. Sölch Gellért helyettes államtitkár kiemelte: ez a járvány után az első, egész országra kiterjedő kulturális rendezvény. Az Év Múzeuma díjat a Nemzeti Múzeum, valamint a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum nyerte el.

A bevándorlásról, a közel-keleti és a kelet-balkáni helyzetről is tárgyalt Ferenc pápa az Európai Parlament elnökével. A Vatikánban tartott audiencia után David Sassoli hangsúlyozta: világossá kell tenni, hogy a befogadás nagyon fontos, és meg kell menteni a Földközi-tengeren bajbajutottakat.

Továbbra sem ismert a három halálos áldozattal járó würzburgi késelés elkövetőjének pontos indítéka. A 24 éves szomáliai férfi pénteken egy áruházban megölt három eladónőt. Ezután egy bankban, majd az utcán támadt emberekre. Az öt súlyos sebesült közül többen életveszélyben vannak.

Lemondott a brit egészségügyi miniszter. A nős, háromgyermekes Matt Hancockról olyan képek kerültek nyilvánosságra róla, amelyeken intim helyzetben látható egyik – szintén családos – kolléganőjével. A tárcavezetőnek mindazonáltal nem a fotók miatt kellett megválni posztjáról, hanem azért, mert a felvételek tanúsága szerint megszegte a saját minisztériuma által a járvány idején kiadott munkahelyi távolságtartási ajánlásokat.

Kolumbiában rálőttek az elnököt és több minisztert szállító helikopterre. Ivan Duque államfő saját maga közölte, hogy a pénteki incidensben nem sérült meg senki, a légi járművön hat lövedék nyomát fedezték fel. Az eset a Venezuelával határos térségben történt, ahol nagy területen termesztik a kokaint előállításához szükséges kokacserjét.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×