eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Új koronavírus elleni oltóközponttá alakított kiállítási csarnok a tajvani Hszinpejben (Újtajpej) 2021. június 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Percről percre – a járvány legfontosabb hírei kedden

Javulnak a járványadatok Magyarországon. A szennyvízadatok szerint két megyeszékhelyen rosszabb lehet a járványhelyzet. A víruskutató szerint megeshet, hogy a nyár egy kicsit rosszabb lesz, mint a mostani helyzet. Százezer adag oltással segít külföldön Magyarország. A járvány hírei egy helyen. (A nyitóképen: Új koronavírus elleni oltóközponttá alakított kiállítási csarnok a tajvani Hszinpejben – Újtajpej – június 8-án.)

2021.06.08. 05:20

Két városban durvább lehet a járvány - friss adatok

Kiadta a szennyvízadatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

2021.06.08. 06:25

Rusvai Miklós: ősszel van esély egy újabb hullámra

A nyájimmunitás küszöbértékéről és a harmadik dózisról is beszélt a víruskutató.

2021.06.08. 08:14

A hazai filmgyártást kevésbé viselte meg a járvány, mint a mozikat

A hazai mozik 72 százalékkal kevesebb látogatót fogadtak 2020-ban, mint egy évvel korábban.

2021.06.08. 08:40

Százezer adag vakcinát küld külföldre Magyarország

A magyar szállítmány százezer AstraZeneca-vakcina, amellyel ötvenezer embert tudnak beoltani a Zöld-foki Köztársaságban.

2021.06.08. 09:18

Keddi járványadatok: 117 új beteg, 17 elhunyt

Még mindig van mintegy ötvenhétezer, aktív betegként számon tartott ember.

2021.06.08. 10:45

Észak-Macedóniában is megjelent a vírus indiai variánsa

Az ország egészségügyi minisztériuma közölte: a regisztrált észak-macedón állampolgár Irakban fertőződött meg, és már ott is kezelték. Észak-Macedóniába visszatérve egy szkopjei kórházban különítették el.

2021.06.08. 10:46

Nincs EU-tagállam a britek zöld listáján

Érvénybe lépett kedd reggel az a brit kormányrendelet, amelynek alapján a Portugáliából érkezők sem léphetnek be Angliába karanténkötelezettség nélkül. Ez azt jelenti, hogy egyetlen EU-tagország sem maradt a brit kormány karanténmentes belépést biztosító "zöld" utazási listáján.

A zöld kategóriás országok listájára a múlt csütörtökön megtartott, a rendszer májusi bevezetése óta első felülvizsgálaton nem került fel újabb ország, így Magyarország sem, amely az EU immár összes többi tagországával együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között van.

A zöld kategóriában van a legkevesebb ország: ide tartozik Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Brunei, Izland, Gibraltár, és néhány atlanti, illetve karibi szigetcsoport.

A sárga kategória a legnépesebb országcsoport. A brit kormány ide sorolja Magyarországot és - Portugália kedd reggeltől érvénybe lépett átsorolásával - az összes többi EU-tagállamot, így a brit turisták legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozó Spanyolországot, Görögországot, Franciaorszégot és Olaszországot is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek továbbra is tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük, és a két angliai szűrővizsgálathoz szükséges eszközöket még indulásuk előtt saját költségükön meg kell rendelniük angliai tartózkodási címükre a brit kormány erre kialakított online felületén.

2021.06.08. 10:26

Bonyolult kirakós az uniós utazási szabályok összehangolása

Az uniós illetékesek füle mellett hangosan ketyeg az óra, az EU-huszonhetek delegációi a héten próbálnak közös nevezőre jutni. Uniós igazolás, tesztek, gyógyultság, elfogadott vakcinák - néhány kérdésben már eldőlt a jövő.

2021.06.08. 10:48

Pénzt kaphatnak az önfoglalkoztatók a járvány utáni újrainduláshoz

A kormány azon mikrovállalkozásoknak és önfoglalkoztatóknak kíván segíteni, akik nem voltak jogosultak az ágazati bértámogatásra.

2021.06.08. 11:37

Elfogadták a költségvetést, 3 ezer milliárd fölötti hiánnyal számolnak

A jövő évi költségvetés egyik legnagyobb nyertese a turizmus. Döntött az Országgyűlés az adótörvény változásáról is, sok egyéni vállalkozót érinti könnyítés jön, és a felére vitték le a kriptodevizákból származó jövedelmek terheit.

2021.06.08. 12:15

A FlixBus újra közlekedteti nemzetközi járatait Magyarországon

A német alapítású személyszállító vállalkozás 9 hónap szünet után indítja el nemzetközi távolsági buszait június 10-től - közölte a társaság. Eleinte a környező fővárosokba, Bécsbe, Zágrábba és Belgrádba lehet majd utazni Magyarországról, majd a járványügyi intézkedések enyhülésével párhuzamosan bővítik az elérhető úti célokat.

2021.06.08. 12:09

Kilencvenszázalékos mínusz a turizmusban

Tavalyhoz képest közel háromszor annyi vendégéjszakát töltöttek a magyar kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy éve áprilisban, ám 2019-hez képest 90,6 százalékos a visszaesés.

2021.06.08. 12:20

Randiappokon is előny lehet az oltás

A társkereső applikációk brit felhasználói matricák segítségével tudathatják másokkal, hogy felvették a koronavírus elleni oltást, vagy arra készülnek.

2021.06.08. 12:51

Kínában a három évnél idősebb gyerekek oltására készülnek

Ezzel Kína lesz az első a világon, ahol kisgyerekek is oltást kapnak a világjárványt okozó vírus ellen.

2021.06.08. 14:04

Szlovéniában egyelőre nem lesz újabb nyitás

Erről döntött a kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsa. Miután heti átlagban háromszáz alá mérséklődött a napi új esetek száma, az országnak az úgynevezett "zöld szakaszba" kellett volna lépnie. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnt volna az összes korlátozás az országban, de továbbra sem nyithattak volna ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók. Az újabb nyitást azonban már második hete elhalasztotta a kormány.

Mateja Logar, a szakbizottság vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: legközelebb akkor tesznek javaslatot további enyhítésekre, amikor Szlovénia az európai kritériumok szerint is eléri a "zöld szakaszt". Ebben az esetben a 14 napos fertőzésgyakoriságnak (incidencia) százezer főre vetítve 25 alá kell csökkennie, a pozitív tesztek arányának pedig 4 százalék alá.

2021.06.08. 14:20

A keleti oltások elfogadásának fontosságát hangsúlyozták a magyarok Strasbourgban

A koronavírus elleni beoltást igazoló közös uniós tanúsítvánnyal az európaiak biztonságos eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy biztonságos körülmények között kezdhessék meg nyári szabadságukat - jelentette ki Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos Strasbourgban. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a vitán hangsúlyozta: a járvány elleni valódi megoldást csak a tömeges beoltás jelenti.

2021.06.08. 14:46

Müller Cecília: indul Magyarországon a vakcinák keverése

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján kiderült, hogy akinél az első oltás durva kísérőjelenségekkel járt, ott - ha ezt az orvos indokoltnak látja - a második oltásra lehet változtatás a vakcina tekintetében.

2021.06.08. 14:52

Elszivárognak a japán önkéntesek az olimpiától

Az országúti kerékpáros versenyekre jelentkezett japán önkénteseknek több mint fele visszamondta közreműködését az olimpián - írta a Jomiuri Sinbun japán újság. A napilap szerint a visszalépés oka döntően a koronavírus-járványtól való félelem. Az eredendően 163 önkéntes a Jamanasi prefektúra területén kijelölt viadalokra jelentkezett segítőnek, ám mostanra már csak 78-an maradtak. Nekik kell a Jamanakako Village-ben és környékén július 24-én és 25-én esedékes biciklis erőpróbákon biztosítani a zavartalan versenyfeltételeket, útmutatást adniuk, szükség esetén tanáccsal szolgálniuk. Az újság szerint fennáll a további lemorzsolódás veszélye, de az érintett prefektusi hivatal nem fontolgat újabb toborzást, mert úgy véli, a meglevő önkéntesek is el tudják látni a szükséges feladatokat. (MTI)

2021.06.08. 15:02

Szlovéniában leállnak a további nyitással

A szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsa úgy döntött, a kedvező adatok ellenére nem javasol további enyhítéseket a kabinetnek - közölte kedden Mateja Logar, a szakbizottság vezetője. Miután heti átlagban háromszáz alá mérséklődött a napi új esetek száma, az országnak az úgynevezett "zöld szakaszba" kellett volna lépnie. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnt volna az összes korlátozás az országban, de továbbra sem nyithattak volna ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók. Az újabb nyitást azonban már második hete elhalasztotta a kormány. Logar a sajtónak úgy nyilatkozott: legközelebb akkor tesznek javaslatot további enyhítésekre, amikor Szlovénia az európai kritériumok szerint is eléri a "zöld szakaszt". Ebben az esetben a 14 napos fertőzésgyakoriságnak (incidencia) százezer főre vetítve 25 alá kell csökkennie, a pozitív tesztek arányának pedig 4 százalék alá. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) Szlovéniát még mindig piros járványügyi szakaszba sorolja. Az országban a kéthetes fertőzésgyakoriság száz főre vetítve 173, ami háromszor magasabb, mint a szomszédos Ausztriában. (MTI)

2021.06.08. 15:04

Oroszok: most van a csúcs

Oroszországban csaknem 10 ezerrel nőtt az újonnan kimutatott új koronavírusos fertőzöttek száma, ami a legmagasabb szám március 14. óta. Az orosz operatív törzs keddi közleménye szerint az országban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 9977-tel 5 145 843-ra emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 15 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 269 262-re, a halálos áldozatoké 379-cel 124 496-ra, a felépülteké pedig 8883-mal 4 752 085-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 140,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 224 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 524 010 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)

2021.06.08. 15:07

269 milliárd forint a májusi hiány

Január óta már 1312,6 milliárd forinton áll a hiány. Ez a módosított éves hiánycél 39 százaléka, és az eredeti hiánycél 88 százaléka. A 2021-es költségvetés fókuszában a gazdaság mielőbbi újraindítása áll - közölte a Pénzügyminisztérium.

2021.06.08. 15:37

Hat spanyol játékos kapott vészbehívót, soron kívül olthatják a csapatot

Ők azonban nem társaikkal együtt, hanem külön buborékban készülnek – jelentette be a pénteken rajtoló, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő válogatott.

2021.06.08. 16:20

Jövő héten indul a tagállami helyreállítási tervek jóváhagyása

Deutsch Tamás közben komoly kritikával illette az „EP baloldali többségét”.

2021.06.08. 17:28

Másodszor kapta el a Juventus-csatár a koronavírust

Pozitív lett a koronavírustesztje Dejan Kulusevskinek, a pénteken rajtoló, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő svéd labdarúgó-válogatott támadójának.

2021.06.08. 17:39

Tíz bemutató a Nemzeti Színház következő évadában

Kilenc saját és egy vendégelőadás bemutatójával - többek között Bulgakov, Szabó Magda, Hobo és Euripidész darabjaival - készül a 2021/2022-es évadra a Nemzeti Színház, amely pénteken a Rómeó és Júlia premierjével nyit újra.

2021.06.08. 18:42

Románia így küzd

Romániában a családorvosok kevesebb mint egyharmada vállalt eddig szerepet a koronavírus elleni oltási kampányban: ők az immunizáltak alig több mint tíz százalékát oltották be az utóbbi hónapban - derült ki az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetőjének keddi sajtóértekezletén. Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora elmondta: az országos egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban lévő 9583 családorvos közül eddig 2958 csatlakozott az oltási kampányhoz. Romániában az utóbbi hónapban jelentősen visszaesett az oltási hajlandóság, és főleg a falusiak körében nagyon alacsony (többnyire csak egy számjegyű) az immunizáltak százalékos aránya. A családorvosi rendelők május 4-én kezdték meg ezt igénylő pácienseik koronavírus elleni immunizálását, bevonásuktól pedig azt remélték a hatóságok, hogy azokhoz is eljuttatják a vakcinát, akik nem keresik fel a városi oltópontokat. Eddig azonban a családorvosok kevesebb mint harmadát sikerült mozgósítani, és a kampányban részt vevő orvosok többsége nem falun, hanem városban rendel. Az eltelt egy hónap alatt Romániában több mint egymillióval nőtt az immunizáltak száma, közülük alig 127 ezren kapták meg az oltást a családorvosuktól, többségük (58 százalékuk) a falusi rendelőkben. "Jelenleg csak az nem oltatja be magát, aki nem akarja" - mutatott rá Gheorghita, hozzátéve, hogy szerinte az uniós országok közül Romániában lehet a legkönnyebben hozzájutni a vakcinához. Úgy értékelte: a lakosság immunizálásának ritmusa nem szervezési hiányosságok, hanem a hatóságokkal szembeni zsigeri bizalmatlanság miatt lassul. A koordinátor szerint nehéz a sok évtizedes gyanakvást eloszlatni, ugyanakkor mégis a meggyőzést nevezte a legjobb motivációs tényezőnek. A jutalmazás módszerét - bár tudnak ilyen helyi kezdeményezésekről - a CNCAV szintjén nem vették fontolóra. Ez utóbbiak sorában kedden Bukarest második kerületének polgármestere azzal állt elő, hogy egy adag mustáros miccset (a román konyha darált marha- és birkahúskeverékből készült, fűszeres rostonsült-különlegessége) kap az, aki az Obor-piacon oltatja be magát. Az elöljáró szerint 50-60 ezer ember fordul meg hétvégenként Bukarest legnagyobb piacán, ezért szervezték meg a mobil oltópont kialakítását. A sajátos "jutalom" viszont nem önkormányzati, hanem szponzori felajánlás: az Obor-piacon működő, városszerte nevezetes miccs-sütő tulajdonosa akarja ezáltal polgártársait immunizációra ösztönözni. A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 477 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina legalább egy adagját, 4 millió 36 ezer embernek pedig teljes a beoltottsága. (MTI)

2021.06.08. 19:12

Szlovákiában már a 12 évnél idősebbek kaphatnak oltást

Pozsony azt is közölte, hogy el fogja ismerni a magyar oltási igazolványokat, illetve elfogadja a koronavírus elleni orosz és kínai oltóanyaggal végzett oltásokat is. Csehország pedig június 21-étől megnyitja határait az Európai Unió tagországai és Szerbia állampolgárai előtt, amennyiben teljesítik a beutazáshoz megkövetelt feltételeket.

2021.06.08. 19:19

Az aszpirin jó

Az aszpirin nem javítja a súlyos lefolyású Covid-19-cel kórházba került páciensek túlélési esélyét - derült ki az Oxfordi Egyetem kutatói által végzett vizsgálat előzetes eredményeiből. A Covid-19-ben szenvedő betegeknél fokozott a kockázata a vérrögképződésnek, különösen a tüdőben. Az aszpirin csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét különböző betegségeknél. Tavaly november és idén március között a Recovery elnevezésű vizsgálat során csaknem 15 ezer olyan ember bevonásával tesztelték az aszpirin hatását, akik az új típusú koronavírussal való megfertőződés miatt kerültek kórházba. A vizsgálat résztvevőinek csaknem fele 150 milligramm aszpirint kapott naponta egyszer, a többiek az általános kezelésben részesültek. A tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy az aszpirines kezelés csökkenti a Covid-19 okozta halálozás kockázatát. "Noha az aszpirin összefüggést mutatott a kórházból való hazaengedés esélyének kis mértékű növekedésével, ez nem elegendő ahhoz, hogy igazolja a gyógyszer széleskörű alkalmazását a Covid-19 miatt kórházba került pácienseknél" - mondta Peter Horby, a vizsgálat egyik vezetője. Az eredményeket a medRxiv portálon fogják közzé tenni és egy orvostudományi folyóirathoz is benyújtották már őket publikálásra. A kutatás számos más kezelés hatékonyságát is vizsgálta, elsőként mutatta ki például, hogy a széles körben elérhető szteroid, a dexametazon megmentheti a súlyos lefolyású Covid-19-cel küzdők életét. Az eredmények szerint a tocilizumabbal végzett kezelés ugyancsak jelentősen csökkenti a koronavírus okozta halálozást, ugyanakkor az azitromicin antibiotikum és a hidroxiklorokin nevű gyulladáscsökkentő gyógyszer használatának nincs számottevő hatása a betegség lefolyására. (MTI)

2021.06.08. 20:15

Hivatalos: lehetnek falunapok Magyarországon

Ötezer lakos alatti település szabadtéri falunapján védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de...

2021.06.08. 21:00

Eldőlt a nagy erdélyi zenei fesztiválok sorsa

Augusztusban és szeptemberben tartják meg a legnagyobb erdélyi könnyűzenei fesztiválokat – jelentették be a szervezők.

2021.06.08. 21:25

Szijjártó Péter hosszú posztban tett utazásos bejelentést

Szlovákia és Magyarország beoltott állampolgárai szabadon látogathatják egymást szerdától.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×