eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pesti József/Szoljon.hu

Rusvai Miklós: ősszel van esély egy újabb hullámra

A nyájimmunitás küszöbértékéről és a harmadik dózisról is beszélt a víruskutató.

Biztatóak a járványadatok, de ennek keresztbe tehet az indiai mutáns, amit nem ismerünk eléggé ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy nem kell tőle tartani – mondta a Portfoliónak Rusvai Miklós víruskutató.

A szakember szerint a következő hónapokban átmeneti fellélegzés várható itthon, de nem lesznek olyan alacsonyak a halálozási és fertőzöttségi, mint tavaly nyáron voltak. Ezt azzal magyarázta, hogy márciusban és áprilisban rendkívül magas számokat láthattunk, és a járvány nem tud olyan gyorsan visszasüllyedni, mint az első hullám csúcsa után, ami sokkal kisebb volt a második és a harmadik hullámhoz képest.

Rusvai Miklós szerint az idei nyár azért is más, mint a tavalyi, mert az elmúlt hetekben megjelent az indiai mutáns Magyarországon.

„Ha valóban erős a terjedőképessége, akkor még egy kicsit rosszabb is lehet a helyzet a nyár folyamán, mint most”

– vélekedett a víruskutató, aki járványhullámra nem számít nyáron, mert ilyenkor visszaszorulnak a légzőszervi megbetegedések a száraz és meleg évszak miatt is, de megemelkedett esetszámok lehetnek.

A szakértő szerint ősszel van esély újabb hullámra, a kérdés, hogy akkorra hány ember lesz immunis, és milyen variáns fog terjedni.

„Ha az indiai variánsból indulunk ki, akkor annak erős a fertőzőképessége, de hatásosaknak látszanak ellene a vakcinák” – mondta a professzor.

A nyájimmunitás küszöbértéke az indiai mutáns esetében 8-8,5 millió fő az országban, amit Rusvai Miklós szerint nem értünk még el.

„Ma már kevésbé valószínű, hogy meglegyen a 6 millió beoltott Magyarországon, de talán elérjük majd az 5,5 milliót, miközben a legtöbben 1,5-2,5 millió közé teszik a fertőzésen átesettek számát, ez azonban nem két külön halmaz, de senki sem tudja megmondani, hogy mekkora az átfedés” – fogalmazott.

Ráadásul a fertőzésen átesetteknek csökkeni fog őszre az ellenanyagszintjük, és akár kétszer vagy háromszor is el lehet kapni a fertőzést. Emellett csökken az ellenanyagszintjük az oltottaknak is, így véleménye szerint harmadik dózist, vagyis emlékeztető oltást kell adni az embereknek talán már ősszel, de legkésőbb télen.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×