eur:
393.74
usd:
368.94
bux:
65867.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az amerikai Moderna cég első magyarországi szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. január 12-én. A 7200 vakcina 3600 ember oltására elegendő. A szállítmányt egy hűtőkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Döntött a kormány a további vakcinák beszerzéséről

Nem elégedett a kabinet az uniós elosztás sebességével, Szijjártó Péter és Varga Mihály is feladatot kapott egy kormányhatározatban.

Múlt pénteken Orbán Viktor kormányfő is lassúnak nevezte az Európai Unió vakcinabeszerzéseit, azóta pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter botrányos helyzetről beszélt. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: 100 ezer alatt van az a mennyiség, amelyet az EU ad Magyarországra.

A Magyar Közlönyben meg is jelent egy határozat, amely azt mondja ki, a kormány egyetért azzal, hogy az uniós centralizált vakcinabeszerzésen túl is a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyagot kell vásárolni. A kormány célja, hogy minél gyorsabban szerezzen biztonságos oltóanyagokat a mostani a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között is.

A kormány kész további pénzügyi fedezetet biztosítani a vakcinák beszerzéséhez,

és az ezzel kapcsolatos feladatokkal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízta meg.

A Magyar Közlönyben az is olvasható, hogy a kormány a pénzügyminisztert bízza meg, hogy biztosítsa a beszerzésekhez szükséges forrásokat az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint Magyarország 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac -, ezen oltóanyagok közül jelenleg csak a Pfizer-BioNTech- és a Moderna-vakcina rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével.

Mint közölték, december 26. és január 12. között négy Pfizer-BioNTech- és egy Moderna-vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra, ez a mennyiség 129 860 ember beoltásához elegendők. A megérkezett vakcinák nagy részét már felhasználták a kórházi oltópontokon, és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás.

A csütörtöki Kormányinfón hangzott el, hogy jó esély van a kínai Sinopharm vakcina nagy mennyiségű beszerzésére. Az első adag akár egymillió is lehet, a szállítás időpontja csak a magyar hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×