eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: december 10-re 32 000 kórházi ellátott lehet

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. Beszélt arról, miért 90 napra kérik meghosszabbítani a rendkívüli jogrendet, mit üzen a bécsi merénylet és mit gondol az amerikai választásokról.

A járvány elérte a családokat, rokonokat, és ne tévesszen meg senkit, ha azt látja, hogy a fiatalok könnyen vészelik át a betegséget, mert bele lehet halni, a kormányt is elérte a halálozás, elhunyt Szőcs Géza költő, kulturális főtanácsadóm - kezdte az interjút Orbán Viktor (a teljes felvétel itt visszahallgatható).

Rámutatott: a koronavírus elleni harcban azt kell figyelni, hogy az egészségügyi rendszer teljesítményének hol van a határa. Az előrejelzés szerint november 24-én kell majd 2400 intenzív ágy (lélegezetőgépes hely) a kórházakban,

december 10-én 4480 intenzív ágy, plusz a segítő személyzet, orvosok, és felszerelések. Ekkorra 32 000 kórházi ellátott lesz.

Órákon belül döntés születik a halasztható műtétekről, ezt a járványügyi szakemberek fogják meghatározni.

Az elhunytak statisztikáinak elemzése szerint 76,1 év az átlagéletkoruk, aminek kapcsán a fiataloknak üzent a miniszterelnök: amin ők túl lesznek kis megpróbáltatással, az a szüleiket, nagyszüleiket elviheti.

3230-ból csak 700 településen nincs járvány.

98 óvodát zártak be, 7 iskolában egyáltalán nincs tanítás, 23-ban távoktatás van, 78 iskolában pedig vegyes oktatás van (részben digitális).

Az iskolabezárásokkal kapcsolatban azt mondta, a rendezettség szükséges, ezért és a WHO tanácsai szerint is nyitva tartják az iskolákat, amíg lehet.

Egyes szakértők szerint ijesztgetni kell az embereket, hogy komolyan vegyék a járványt, de Orbán Viktor azt mondta:

"nekem más képem van a magyarokról, őszintén és komolyan kell beszélni velük.

Tavasszal semmink sem volt és sikeres volt a védekezés, most is meg fogjuk tudni csinálni".

Úgy látja a kormányfő, hogy bevált a hétfői, a maszkviseléssel kapcsolatos szigorítás és a bezárások lehetőségének bevezetése, javult a maszkviselési fegyelem.

"Van egy kis slendriánság a magyar állam működésében, az emberek azt gondolják, nem kell teljesen komolyan venni, amit az állam mond, de kérem, hogy ezt most tegyük félre"

- mondta.

A koronavírus-járványban nem a "gazdaság vagy egészségügy" választás mentén kell dönteni, hanem az egész embert kell nézni, annak a teljes életét: dolgozni kell, enni kell, az országnak működni kell. "Nemcsak emberi életekről döntünk, hanem a szakmai döntéseink is most emberi döntések" - mutatott rá.

November 4-től rendkívüli jogrend lépett életbe a kormány döntése nyomán, és azt kérik, hogy az Országgyűlés hosszabbítsa meg a korlátozott idejű jogrendet 90 nappal.

Orbán Viktor megismételte a kormány korábbi érveit: végignézte azt a két hetes vitát a Parlamentben, ami után az ellenzék nem szavazta meg a korábban általuk javasolt szigorítást. Ezt nem lehet csinálni járványhelyzetben, a változtatások azonnal kellenek, gyors döntésekre van szükség. A parlamenti döntéshozatal lassúsága, főleg ha az ellenzék hátráltatja a munkát, nem megfelelő ilyenkor.

"A parlamenti munka nem áll meg, de azzal párhuzamosan a kormánynak joga van arra, hogy bizonyos kérdéseket eldöntsön. Ez a rendkívüli jogrend.

90 napra kértük - múltkor sem azért kértük határidő nélkül, mert bármi rosszat akartunk, hanem mert nem tudtuk, meddig kell - de most látjuk. Be tudjuk lőni az időtávot, mert addigra valamilyen vakcina valamilyen mennyiségben már rendelkezésre fog állni.

Ha jó szél fúj és a jó szerencse is megsegít minket, a 90 nap elég lesz" - mondta.

A bécsi terrortámadással kapcsolatban elmondta: ezek a merényletek figyelmeztető lövések, és egyúttal emlékeztetnek minket arra, hogy más veszély is van a járványon kívül. A migráció nem old meg semmit, viszont nagy bajt okoz. A magyar szabályozás arról szól, hogy nem léphetnek be az országba migránsok, emiatt támadják Magyarországot. "Küzdünk, most jogi eszközökkel. A kormány dolga, hogy a jelenlegi békés, biztonságos állapotot, amit a keresztény kultúra nyújt, megvédje.

Ennek védelméből egy jottányit sem fogok engedni"

- szögezte le.

Elvi megállapodás született csütörtökön arról, hogy mégis jogállami kritériumokhoz kötik az uniós támogatásokat. Orbán Viktor véleménye ezzel kapcsolatban az, hogy most mindenkinek a járvánnyal kellene foglalkoznia, a fejre állt európai gazdaságot talpra kell állítani, az embereket meg kell védeni. Ezért most az a fontos, hogy minél előbb eljuttassuk a pénzt az amúgy is gazdasági bajban lévő országokhoz (elsősorban a déliek), hogy kisegíthessék a gazdaságukat és a saját állampolgáraikat.

"Magyarország nem zsarolható. Ez nem jogi, hanem egy politikai vita, ami mögött Európában mindig a migráció húzódik meg. Soros György négy éve leírta, hogy ne adjanak pénzt azoknak, akik nem fogadnak be migránsokat - ez ellen küzdünk" - jelentette ki.

Amerikai elnökválasztás: a korábbi demokrata kormányzatok egyfajta morális magaslatokról beszéltek másokkal és másokról - ennek most vége, ha ilyesmik történnének Magyarországon, mint ott, akkor már mindennek vége lenne - utalt Orbán Viktor az amerikai elnök azon vádjára, hogy Nevadában 10 ezer olyan szavazatot is érvényesen beszámítottak, amelyik már elköltözött emberektől származott, valamint arra, hogy a levélszavazatok veszélye elemzők szerint az, hogy elhunytak szavazatai is érvényesnek számítanak.

"Viszont ebbe (az amerikai elnökválasztásba) mi nem tudunk beleszólni, csak azt tehetjük, hogy elmondjuk a véleményünket az amerikai-magyar kapcsolatokról. Donald Trump elnökkel baráti a viszony, nekünk egyébként a külpolitikánkban a célunk, hogy barátokat gyűjtsünk. Amióta ő vezeti az USA-t, a kapcsolataink a valaha mutatott legjobb formájukat mutatják: 20 százalékkal nőtt a kereskedelmi termékforgalom, 1700 amerikai vállalat több mint 100 ezer magyarnak ad munkát" - sorolta a kormányfő, hozzátéve, hogy a távozó nagykövet, David B. Cornstein fellendítette a kapcsolatokat, nagyon jó munkát végzett. "Tehát szerintünk, a tisztelet jegyében, az amerikaiak dolga, hogy ki vezeti az országukat" – sommázott a miniszterelnök.

"Zárójelben mondom, hogy az meg a magyarok dolga, hogy kik és hogyan kormányozzák Magyarországot

- zárta nyilatkozatát.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×