eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Levélszavazatokat számolnak egy választási hivatalban az Arizona állambeli Phoenix-ben 2020. november 4-én, egy nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után.
Nyitókép: MTI/AP/Matt York

Melyik állam billeg még és mikorra lesznek eredmények?

Magyar idő szerint este hatra a legbiztosabb eredményeket közlő BBC szerint is biztossá vált, hogy Joe Biden lesz a győztes az egyik billegő vagy csatatér államban, Wisconsinban. Még négy államban levélszavazat-számlálás van és vitatott, hogy az arizonai eredmény végleges-e.

A wisconsini győzelemmel 10 elektori helyet gyűjt be a demokrata jelölt és növeli előnyét Donald Trump elnökkel szemben. Az "állás" így – a legbiztosabb eredményeket és nem a várakozásokat összeszámoló portál – szerint 253–214. A győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges.

Donald Trumpnak elemzők szerint az elnökség elnyeréséhez győzelmet kell aratnia azokban a tagállamokban, ahol egyelőre vezet, beleértve Észak-Karolinát is, továbbá nyernie kellene vagy Arizonában vagy Nevadában ahhoz, hogy elkerülje a vereséget. Joe Bidennek pedig Arizonában, Georgiában és Nevadában muszáj győznie az elnökség elnyeréséhez.

Még kiosztásra váró elektori helyek:

Pennsylvania - 20
Georgia - 16
Észak-Karolina - 15
Arizona - 11
Nevada - 6
Alaszka - 3

Ezen államok közül Alaszkában biztosra vehető Donald Trump győzelme, mert bár csak 56 százalékos a feldolgozottság, 62,9 százalékon áll a jelenlegi elnök, míg kihívója csak 33-on.

Levélszavazatokat még négy csatatérállamban számolnak: Arizona, Georgia, Nevada és Pennsylvania.

Arról vita van, hogy az arizonai eredmény tekinthető-e véglegesnek, mindenesetre ott Biden vezet 50,5 százalékkal Trump 48,1 százaléka ellenében. Ez kicsit kevesebb mint 70 ezer szavazatnyi előnyt jelent, 86 százalékos feldolgozottságnál, és a levélszavazatokból jócskán kapott Donald Trump is, vagyis szoros a verseny. Eredmény itt magyar idő szerint péntek hajnalban várható.

Georgiában már végeredménynek kellene lennie az ígéretek szerint, de még semmi hír. Az állás a BBC oldala szerint rendkívül szoros, Trump 49,5 százalékkal vezet Biden 49,2 százaléka előtt, még mindig 98 százalékos feldolgozottságnál. Ez mintegy 13 500 szavazatnyi eltérés. Az eredmények lassan csordogálnak, a verseny egyre szorosabb a levélszavazat-számlálás óta.

Nevadában magyar idő szerint hét előttre ígértek újabb részeredményeket, de a véglegesre várni kell, mert

a Republikánus Párt a bírósághoz fordult és pert indított azzal a váddal, hogy van 10 ezer olyan szavazat, amely már nem is az államban élő emberektől származik.

Itt 49,4 százalékkal vezet Biden, míg Trump 48,5 százalékot gyűjtött (88 százalékos feldolgozottság, 11 800 szavazatosra nőtt a demokrata előny).

Pennsylvania államban rengeteg levélszavazatot számolnak és nem haladnak vele gyorsan, valamikor péntekre lehet meg az eredmény, vagy még később, Donald Trumpék jogi indítványainak eredményétől függően (egy időre felfüggesztették a szavazatszámlálást, most épp ismét zajlik). A verseny szoros, jön fel az elnökre (50,3 százalék) a levélszavazatokkal Joe Biden (48,5 százalék). A különbség – 92 százalékos feldolgozottság mellett – 115 ezer szavazat.

Észak-Karolinában még jó sokáig várni kell a végeredményre, mert az elnökválasztás napjáig feladott levélszavazatokat egészen november 12-ig várják. Valószínűleg itt lesz utoljára lezárva a szavazatszámlálás az összes állam közül. 95 százalékos feldolgozottságnál 50 százalékkal Donald Trump vezet 48,6 százaléknyi Biden-szavazattal szemben. Darabszámra a különbség mintegy 76 700.

Üzenetek

Joe Biden stábja és kollégái folyamatosan azt üzenik, hogy minden egyes szavazatot meg kell számlálni és mindenki legyen türelmes, míg ez megtörténik, és majd csak akkor lesz végeredmény.

Donald Trump folyamatosan csalásról beszél. Legutóbbi tweetjeinek egyikében azt írta, minden államban megtámadják az eredményt, ahol Joe Biden "mostanában" fordított. Az elnök kampánystábja szerint csalások történtek öt államban (Wisconsin, Michigan, Georgia, Pennsylvania, Nevada – ezek közül négyben már a bírósághoz fordultak).

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×