INFORÁDIÓ 
2020. október 29. csütörtök
Nárcisz

koronavírus

orbán viktor

védekezés

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én.

Orbán Viktor: a járvány fölszálló ágában járunk, a helyzet nehéz

Infostart

Az egészségügyre és az oktatásra nagy nyomás nehezedik a járvány miatt - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények című műsorában. Az interjút szombaton rögzítették.

A járvány fölszálló ágában járunk, a helyzet nehéz - nyilatkozta a miniszterelnök.

Az egészségügyre és az oktatásra nagy nyomás nehezedik - tette hozzá.

Már közel járunk ahhoz, hogy rendelkezésre álljon az oltóanyag - vélekedett.

Legkésőbb 2021 közepén lesz vakcina Brüsszel szerint. Az Egyesült Államokban ennél optimistábbak, ott olyan vélemények is vannak, hogy már idén lesz oltóanyag. Igaz, Amerikában elnökválasztási kampány van - tette hozzá Orbán Viktor.

Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények című műsorában vasárnap este. A védekezésről szólva a kormányfő kiemelte: ha egyszer sikerült, akkor újra sikerül legyőzni a járványt.

Közlése szerint folyamatosan tárgyalnak az amerikaiakkal, a japánokkal, a kínaiakkal, az oroszokkal, és pénzt adtak az Európai Unió által támogatott európai kutatási programokra. Az esélyek nem rosszak - értékelt a kormányfő, aki szerint a világ négy-öt nagy erőközpontja fel tudja kínálni az emberiségnek a vírust megállítani képes vakcinát a következő év során.

Fontos tanulságnak nevezte, hogy az idősek továbbra is veszélyben vannak.

Kiemelte: olyan védekezési receptet kell kínálni az embereknek, amit elfogadnak, és ezért egyetértési pontokat, nemzeti egységet kell létrehozni. Elmondta, a nemzeti konzultációk ezt a célt szolgálják, és ezekből ki tudta olvasni, hogy mit is akarnak az emberek. Világos, hogy azt mondják, védekezni akarnak, de nem akarják, hogy az ország újra megálljon, Magyarországnak működnie kell - rögzítette Orbán Viktor.

Rámutatott: ha az egészségügyi dolgozók kitartanak, és lelkileg is el tudják viselni az egyre növekvő terhet, akkor "meg tudjuk csinálni, sikerülni fog, ahogy tavasszal is sikerült".

Úgy látta: a szabályok betartásánál a nyár nagy csábító, de az ősz segíteni fog, lehűti a kedélyeket, az emberek most sokkal inkább betartják a szabályokat, mint tették a nyár során.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Ausztriát továbbra is laboratóriumnak tekinthetjük. Figyelnünk kell Csehországra is, mert ott nagyon elszabadult a vírus - tette hozzá.

Az interjúban elhangzott, hogy Magyarország azt is elérheti, hogy 5 millió állampolgárának legyen munkahelye.

A járvány miatt számos munkahely szűnik meg, de számítani lehet arra, hogy ezek a kapacitások újra megnyílnak. De arra is számítani kell, hogy nem ott jönnek létre az új munkahelyek, ahol korábban megszűntek - hangsúlyozta Orbán Viktor. Mint mondta: ebben a globális versenyben résen kell lenni, a kormány számára fontos, hogy Magyarország jól szerepeljen ebben a versenyfutásban.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kórházakban van elegendő eszköz és humán erőforrás. A legnehezebb feladat a megfelelő szakemberek biztosítása, ezért szükség lesz átcsoportosításra - tette hozzá. Az átcsoportosítás, vagyis a vezénylés soha nem népszerű - mondta a kormányfő. Hozzátette: többlépcsős vezénylési terv van a kórházak között.

Közölte: a határzárat továbbra is fontosnak tartja, az utánpótlás-vonalak ott vannak, ezeket ott kell elvágni.

A kormányfő kijelentette: ki fogunk ebből a "nyomorúságból szabadulni", és addig pedig ki fogjuk bírni.

Hozzátette: működni fog az egészségügy, működni fog a gazdaság és "nem fogunk hátralépni, megőrizzük az esélyét annak, hogy Magyarország a válságból megerősödve kerüljön ki".

Arról, hogy egy nagy nemzetközi hitelminősítő kedvezőbb rangsorolást adott Magyarország számára, azt mondta: örül a biztatásnak és minden jó jelnek, ugyanakkor egyetlen dologra kell összpontosítani, a munkahelyekre. Ha van munka, ha vannak munkahelyek, akkor lesz növekedés, jó hitelminősítés - hangsúlyozta Orbán Viktor. Adócsökkentés, beruházás, fejlesztés - foglalta össze a kormányfő politikájukat.

Elmondta, a másik lehetőség, ha minden kötél szakad, akkor az az, hogy az állam is tudjon felvenni alkalmazásba embereket. Ez már kevésbé jó megoldás, de még mindig kenyeret és lehetőséget ad a családoknak. A harmadik, a hagyományos közmunka rendszere, ami nagyon messze van attól, ami fizetésben és munkavégzésben kívánatos lenne, de ha nincs más, az is jobb a semminél - közölte.

A kormányfő mindenképpen szükségesnek látta a közmunkabérek emelését a következő év során.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy több ember dolgozik most Magyarországon, mint dolgozott januárban, illetve márciusban. Több mint 4,5 millióan végeznek munkát, ami választóvonal. Felidézte, hogy tíz éve, amikor a szocialistáktól átvették a kormányzást, 3,6-3,7 millióan dolgoztak, és az első választóvonal volt a 4 millió. Sokan nem hitték, hogy ezt el lehet érni, de megtörtént, és most az új varázslimit a 4,5 millió, amit átléptek - mondta.

Az igazi kérdésnek most azt tartotta, hogy a vállalkozók tudnak-e olyan új munkahelyeket létrehozni, amelyek versenyképesebbek, mint a jelenlegiek. A világban egy munkaerő-, gyártás-, kapacitás-áthelyezés, újraszervezés zajlik, ez egy verseny, amibe Magyarországnak be kell neveznie. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter feladata, hogy ezt a nevezést beadja és fusson jól - mondta; egyúttal az esélyeket jónak tartotta.

Budapestről azt mondta: a főváros üzleti modellje a turizmusban és a vendéglátásban a külföldiekre épül, az itt szállodai szobát foglalók 93 százaléka külföldi, szemben Rómával, vagy Párizzsal, ahol ez 50-60 százalék.

Aláhúzta, Budapestnek nincs olyan üzleti modellje, amivel a magyarokat hozná el a fővárosba és őket venné rá, hogy töltsenek el a fővárosban egy hétvégét.

Mindenképpen változtatni kell ezen az üzleti modellen, akkor is, ha visszatér az élet a normál kerékvágásba - rögzítette a kormányfő.

Megjegyezte: mintegy kétezer milliárd forint maradt a családoknál és a vállalkozásoknál a hitelmoratóriummal, ami nagy segítség volt mindenkinek, illetve adót csökkentettek a vállalkozások számára. A kormány, amit lehetett, vidéken és Budapesten megtett - mondta, hozzátéve: nem ártana a rásegítés, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara javaslatainak irányvonalát érdemes lenne követni.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018