eur:
385.38
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Gyalogosok mennek a szmogban a nyíregyházi Bessenyei téren 2017. január 24-én. A levegő minőségének romlása miatt január 23-án reggel a városi szmogriadó-bizottság elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Nyíregyházán.
Nyitókép: Balázs Attila

Koronavírus – sürgető kérést kaptak az önkormányzatok

A légszennyezés csökkentését szolgáló intézkedések bevezetésére kéri az önkormányzatokat a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a koronavírus-járvány miatt. Gyergyák Ferenc, a szövetség főtitkára azt mondta: a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségével, az Európai Népegészségügyi Szövetséggel és a Levegő Munkacsoporttal közösen arra hívták fel a helyhatóságok figyelmét, hogy a levegőszennyezés segítheti a vírus terjedését és súlyosbíthatja a betegséget is.

Miután a légszennyezettség elsősorban a tüdőre, valamint a légúti szervekre van hatással, gyulladást okozhat és ezáltal gyengül az immunrendszer, és a koronavírus is ugyanezeket a szerveket támadja meg, így

ha hosszabb ideig rosszak a légköri viszonyok, akkor az elősegítheti a betegség károkozását

– mutatott rá a TÖOSZ főtitkára.

A légszennyezettség sok mindenből tevődik össze, de alapvetően két nagy területe van: a közlekedés és a nem megfelelő anyagokkal történő lakossági tüzelés. Ezért a szövetség arra kéri a polgármestereket, hogy hívják föl a lakosság figyelmét arra, hogy aki megteheti, az váltson alternatív fűtési módra, az önkormányzatok pedig rendeleti úton tiltsák be a kerti hulladék- és avarégetést ebben az időszakban, tette hozzá Gyergyák Ferenc.

A légszennyezettség jelenleg elsősorban a fővárosban és környékén, Tököl, Vác és Százhalombatta régióban jelent gondot. Ahogyan érintett lehet Ózd, Putnok, Miskolc, Kazincbarcika, időszakosan pedig még Eger is, vagyis az ország északi és középső régiója elsősorban – ismertette a szövetség főtitkára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×