eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Ettől beteg 3,5 millió magyar, és talán nem is tudja

Május 17. a hipertónia világnapja. A magas vérnyomásos betegségnek sokszor nincsenek tünetei, ezért fontos, hogy a fiatalabbak és az idősek is rendszeresen mérjék a vérnyomásukat - figyelmeztetett a Magyar Hypertonia Társaság főtitkára, Nemcsik János.

Világszerte 1,2-1,5 milliárd ember hipertóniás, Magyarországon 3,5 millió embernek van magasvérnyomás-betegsége. Közülük - a Magyar Hypertonia Társaság számai szerint - egymilliónyian nem kapnak gyógyszeres kezelést.

Nemcsik János, a Magyar Hypertonia Társaság főtitkára az InfoRádióban elmondta, a gyógyszeres segítséghez jutók fele nincs megfelelően kezelve.

"A magasvérnyomás-betegség az, ami a legnagyobb mértékben hozzájárul a szív-érrendszeri betegségek általi halálhoz, ami az össz-halálozásszámban a dohányzás mögötti második ok"

- mutatott rá Nemcsik János.

A kialakulási okok között legáltalánosabb a mozgásszegény életmód, a túlzott sóbevitel; nem lehetne pluszban sózni az ételeinket, a szükséges mennyiség a kenyérben és más alapvető élelmiszerekben benne van. Ugyanígy markáns probléma a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás, az energiaitalok fogyasztása és a stressz.

"Ezentúl persze vannak genetikai faktorok is: az életkor előrehaladtával kialakul ez.

60 éves korban már az emberek 60 százaléka küzd magas vérnyomással, 70 év fölött 70 százalék"

- sorolta a szakember.

Magas vérnyomásúnak számít az az ember, akinek a vérnyomásméréskor legalább 140/90-et mutat a műszer. Ha valaki otthon mér, annak 135/85 a határ. Ismételt mérések szükségesek, egy perc különbséggel három. Ha nincs markáns eltérés a számok között, akkor a második kettő átlagát kell számolni.

A tüneteiről Nemcsik János elmondta, éppen ezek hiánya miatt is nevezik néma gyilkosnak a magas vérnyomást, de a visszatérő fejfájás, az ingerlékenység, a szédülés, a feszültségérzés, a látászavar intő jelek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×