eur:
392.47
usd:
367.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az utcákat és az árkokat tisztító emberek Kolontáron. A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja október 4-én átszakadt, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Megvan az ítélet a vörösiszapperben

A megismételt elsőfokú eljárásában döntött a Győri Törvényszék. Az ügyben tizenöt ember, köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja ellen emeltek vádat.

Tíz ember, köztük az első- és másodrendű vádlott bűnösségét mondta ki a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék hétfőn. Öt vádlottat felmentettek. Az első- és a másodrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Öt vádlottat felmentettek.

B. Zoltán két év hat hónap, D. József pedig két év végrehajtandó fogházbüntetést kapott. A harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott. Minden vádpont alól felmentett a törvényszék öt vádlottat.

Az elsőrendű vádlott B. Zoltán a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásának ítélethirdetésén a Győri Törvényszék tárgyalótermében 2019. február 4-én. A bíróság tíz ember, köztük az első- és másodrendű vádlott bűnösségét mondta ki. Az első- és a másodrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Öt vádlottat felmentettek.
MTI/Krizsán Csaba
Az elsőrendű vádlott B. Zoltán,a Mal Zrt. volt vezérigazgatója a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásának ítélethirdetésén a Győri Törvényszék tárgyalótermében 2019. február 4-én. A bíróság tíz ember, köztük az első- és másodrendű vádlott bűnösségét mondta ki. Az első- és a másodrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Öt vádlottat felmentettek. MTI/Krizsán Csaba

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

A Veszprémi Törvényszék első fokon 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában valamennyi vádlottat felmentette, álláspontja szerint a katasztrófa oka „altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte ezt a határozatot és új eljárást rendelt el, amelynek lefolytatására a Győri Törvényszéket jelölte ki.

A megismételt elsőfokú eljárás 2017. december 11-én kezdődött, az ügyészség tizenhárom vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott, és két vádlott felmentését kezdeményezte. A bíróság szerint a vádlottak, bár nem előidézői a történteknek, de a katasztrófa következményeit az elvárható magatartással mérsékelhették volna. Ehhez képest megismételt elsőfokú eljárásában hozott ítélet szerint a Győri Törvényszék tíz embert, köztük az első- és másodrendű vádlott bűnösségét mondta ki, öt vádlottat pedig felmentettek.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×