eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Hódmezővásárhely: hatalmas pofont kapott a Fidesz vagy egy jókor jött figyelmeztetést?

Hódmezővásárhely: hatalmas pofont kapott a Fidesz vagy egy jókor jött figyelmeztetést?

A Publicus Intézet vezetője szerint a Fidesz vasárnap este egy óriási pofont kapott Hódmezővásárhelyen. A Nézőpont csoportot irányító Mráz Ágoston ezzel szemben úgy véli: a maradék néhány napban szimpatikus független jelölteket kellene állítani 106 egyéni választókerületben, tehát a megoldásához egy lépéssel sem került közelebb az ellenzék.

Mráz Ágoston szerint a kormányoldalon felrázó hatása lehet a hódmezővásárhelyi eredménynek: egy napig keserűség, utána ösztönzés a még elszántabb küzdelemre. A Fidesz legnagyobb ellensége saját szavazói közömbössége, a vásárhelyi vereség talán felrázhatja őket is. „Minden kormánypárti jelölt számára üzenetértékű ez a vereség: nem lehet hátradőlni, nem lehet elengedni az április 8-i választást” – mondta az InfoRádiónak az elemző.

Az ellenzéki pártokat arra figyelmeztette, hogy önbecsapás lenne azt gondolni, hogy ez egy modellértékű választás volt, hiszen az országgyűlési választásokon több párt jelöltje áll szemben a kormánypártok jelöltjével, pártlisták fognak versenyezni. „Végső soron miniszterelnököt választunk” – emelte ki.

„Mindenki elkezdte a saját szája íze szerint értelmezni az eredményt” – hangsúlyozta a Nézőpont Csoport vezetője, aki szerint az ellenzéki pártok nem kerültek közelebb az együttműködéshez, hiszen mindegyik politikai erő a saját győzelmeként értelmezte a függetlenként induló Márki-Zay Péter polgármesterré választását.

A Fidesz vasárnap este egy óriási pofont kapott – nyilatkozta az InfoRádiónak Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója. Hozzátette: nyilvánvalóvá vált, hogy ellenzéki összefogással a Fidesz legyőzhető, még egy olyan városban is, mint Hódmezővásárhely.

Az elemző kérdésre válaszolva ugyanakkor elmondta: hasonlóan teljes ellenzéki összefogást a parlamenti választásokon nem tart valószínűnek, az viszont elképzelhető szerinte, hogy a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok az eddigieknél szorosabb együttműködésre váltanak.

A kormánypártok számára azt mutatják a történtek, hogy ha nem sikerül megakadályozni az ellenzék összefogását, megbillenhet az erőfölényük. „A Fidesz továbbra is azon fog dolgozni minden erejével, hogy megőrizze a centrális erőteret, azt a politikai konstellációt, amikor a relatív legerősebb, de nem feltétlenül az abszolút legerősebb” – fogalmazott az elemző.

Az áprilisi választásokra is tanulságokkal szolgál a vasárnapi voksolás: ha létre jön az országban egy protest hangulat, és választókerületenként vagy országosan megjelennek olyan politikai vezetők, melyek mögött fel tudnak sorakozni nem csak az ellenzéki szavazók, hanem a bizonytalanok is, „akkor érdemi félnivalója van a Fidesznek”. „Ezekkel az új, felvértezett és mindenki számára nyilvánvaló tudásokkal el kell kezdeni az ellenzéki pártoknak újra egy megegyezést, illetve egy új kampányt” – hangsúlyozta Pulai András. 

Török Gábor politikai elemző álláspontjáról itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×