eur:
395.76
usd:
364.96
bux:
65567.37
2024. március 19. kedd Bánk, József

Török Gábor: az ellenzék elhiheti, hogy új meccs kezdődik

A politikai elemző öt pontban foglalta össze a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás tanulságait.

A Márki-Zay Péter által megnyert hódmezővásárhelyi választásból összességében csak fenntartásokkal lehet országos következtetéseket levonni, de a lényeg az, hogy szavazók és politikusok is le fognak vonni ilyen következtetéseket – írta blogjában Török Gábor.

  • „Az eredmény azt mutatja, hogy Hódmezővásárhelyen a kormányváltást kívánó szavazók vevők voltak a független jelölt mögötti ellenzéki együttműködésre: Márki-Zay Péter minden várakozásnál jobban szerepelt. Nem fideszes jelölt az elmúlt másfél évtizedben ennyi szavazatot nem kapott a városban” – vélekedett, kiemelve, hogy Hódmezővásárhely a Fidesz egyik legerősebb vidéki bázisa volt eddig.
  • A Fidesz veszített, de a bázisa Hódmezővásárhelyen többé-kevésbé intakt maradt: a párt jelöltje által kapott szavazatok száma a két legutóbbi eredménynél magasabb, arányaiban viszont, a magas részvétel miatt, lényegesen alacsonyabb. A mozgósítás tehát nem volt teljesen sikertelen a kormányoldalon, a meglepetést nem a Fidesz jelöltjére leadott szavazatok száma jelenti, hanem a magas részvételhez vezető ellenzéki előretörés. Márki-Zay olyan szavazókat tudott behozni, akik egy más felállásban bizonyára otthon maradtak volna, vagy esetleg a Fideszre szavaznak.
  • Bár Lázár János neve majd csak április 8-án szerepel a szavazólapokon, mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy róla is szól ez a választás. Eddig megingathatatlannak látszott a helyi támogatottsága, ereje, de ez erő most meggyengült, bár azt nehéz megmondani, hogy ebben a vereségben személyesen mekkora a szerepe.
  • Bár nyilvános közvélemény-kutatásokat nem láthattunk, a politikai elemző két olyan belső kutatási eredményről is tud, amelyek egyaránt 60 százalék feletti fideszes győzelmet jeleztek. Fontos tanulság lehet, hogy a szavazók egy részének – elsősorban az anti-fideszes szavazóknak – a véleménye nem vagy nehezen mérhető. Ennek is lehet országos következménye, hatása arra nézve, hogy mennyire lehet hitelesnek tekinteni a méréseket. Elsősorban a pártok előrejelzéseit, kalkulációit módosíthatja, ha azt látják, hogy nem megbízhatóak a kutatások – teszi hozzá.
  • A eredmények komoly hatással lehetnek az ellenzéki vezetők gondolkozására, az egyéni választókerületi taktikájukra. Hódmezővásárhely ebből a szempontból módosíthatja a 2018-as parlamenti választás peremfeltételeit: mostantól az ellenzék elhiheti – akár így van, akár nem -, hogy nem a régi mérkőzésen játszik, ahol nincs esélye győzni, hanem egy olyan új meccs kezdődik, ahol, ha okos taktikával lép pályára, nem reménytelen a helyzete.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×