INFORÁDIÓ
2021. május 16. vasárnap
Botond, Mózes

dózsa györgy úti gázoló

házi őrizet

előzetes letartóztatás

fővárosi törvényszék

Döntöttek a Dózsa György úti gázoló ügyében

Döntöttek a Dózsa György úti gázoló ügyében

InfoRádió

Eldőlt: nem kerül előzetes letartóztatásba a Dózsa György úti gázoló.

A Fővárosi Törvényszék az M. Richárd ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás nyomozati szakában az elsőfokú bíróság házi őrizetet elrendelő döntését helybenhagyta – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság közleménye szerint figyelemmel a gyanúsított közlekedési múltjára, illetve arra a körülményre, hogy a közlekedés rendjét sértő, szándékos bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőeljárás alatt ismételten, a közlekedési szabályok durva megsértésével elkövetett bűncselekmény gyanúsítottjává vált, tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, a közlekedés rendjét sértő bűncselekményt követ el. Tehát a bíróság álláspontja szerint a kényszerintézkedés különös okaként szabályozott bűnismétlés veszélye fennáll.

Hozzátették, az iratok alapján megállapítható, hogy a kényszerintézkedés elrendelésének további különös okai – szökés, elrejtőzés veszélye, illetve a bizonyítási eljárás veszélyeztetése – nem állnak fenn.

A bíróság szerint

a bűnismétlés veszélye a házi őrizet elrendelésével kiküszöbölhető,

ugyanis megakadályozza őt abban, hogy a jövőben a közlekedésben részt vegyen. A másodfokú bíróság álláspontja szerint az elsőfokú bíróság döntése a szükségesség és az arányosság elvének megfelel.

Ha az eljárás során a gyanúsított bármikor megszegi a házi őrizet szabályait vagy eljárási cselekményen idézés ellenére, ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető, vagy elrendelhető az előzetes letartóztatása.

A férfi május 15-én az általa - érvényes vezetői engedély nélkül - vezetett személygépkocsival közlekedett a Dózsa György úton, a Váci út irányából a Kassák Lajos utca irányába, a külső forgalmi sávban, a megengedett 50 km/órás sebességet lényegesen túllépve, a Dózsa György út - Kassák Lajos utca kereszteződéséhez érve, a forgalomirányító jelzőlámpa szabad jelzésére behajtott a kereszteződésbe, ahol összeütközött a belső forgalmi sávban haladó és a kereszteződésben a jelzőlámpa szabad jelzésére balra kanyarodó Citröennel. Az ütközés következtében a járművek felsodródtak a járdára, ahol elütötték a trolibusz megállóban várakozó gyalogosokat. A baleset következtében a Citröen két utasa meghalt, az autó sofőrje és az egyik gyalogos súlyos, míg a két másik gyalogos könnyebb sérüléseket szenvedett. A balesetet követő vizsgálat megállapította, hogy a gyanúsított a balesetet megelőzően kokaint fogyasztott. 

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018