eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Elküldte válaszát az Európai Bizottságnak a két vitatott jogszabály módosítása ügyében a magyar kormány - a nap hírei

Az uniós források felhasználásában engedélyezett 700 milliárd forint túllépést a kormány. Helyreállt az áramszolgáltatás az Őrségben is a múlt csütörtöki vihar után.

Magyarország megküldte válaszleveleit az Európai Bizottságnak a civiltörvény és a felsőoktatási törvény módosítása miatt indult kötelezettségszegési eljárásra. A kormány a dokumentumokban bemutatja, hogy a kifogásolt korlátozások szükségesek és arányosak - közölte az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára. Völner Pál szerint elsősorban politikai és nem jogvita folyik az uniós testület és Magyarország között. Az Európai Bizottság a múlt hónapban küldött felszólító levelet a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó szabályozás miatt, és újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt korábban megindított eljárást.

Az uniós források felhasználásában engedélyezett 700 milliárd forint túllépést a kormány. A Miniszterelnökség azzal indokolta az intézkedést, hogy Magyarország hatékonyan, más tagállamokhoz képest gyorsabban használja fel az uniós pénzeket.

Az első európai uniós tagállamként Szlovéniában, a Muravidéken írták alá a Kárpát-medencei magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program szerződéseit. A magyar kormány által biztosított 500 millió forintos keretből 155 családi vállalkozás nyert támogatást. Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes elmondta: a cél elsősorban az évtizedek óta tartó asszimiláció megállítása volt.

Támogatja a fogyatékossággal élő embereket és családjukat segítő civil szervezetek kezdeményezéseit a kormány - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly elmondta: a szerdán záruló, több mint 170 millió forint keretösszegű pályázatra azok a szervezetek jelentkezhetnek, amelyek az elszigetelődés ellen indítanak helyi, térségi vagy országos programokat.

Eddig több mint 26 ezren igényeltek támogatást háztartási nagygép cserére az Otthon Melege Programban. Az észak-magyarországi régióban az igénylések beadását határozatlan időre felfüggesztették. A folytatásban elsőként a nyugat-dunántúli régióban élők nyújthatnak be pályázatot szerda reggeltől.

Módosítaná a Balaton-törvényt az MSZP. A párt ebben csak a funkciónak megfelelő beruházásokat engedélyezné a kempingekben és strandokon. Gőgös Zoltán elnökhelyettes azt kifogásolta, hogy egy ismeretlen cég tavaly 240 millió forintért jutott egy több mint 5 hektáros balatonakali kempinghez, amelynek forgalmi értéke 4 milliárd forint. A szocialista politikus szerint egy másik 3 hektáros kempingre is hasonló sors várhat.

A bértárgyalások folytatására szólítja fel a Tescót a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Az indoklás szerint a vállalt még nem reagált a szakszervezet július 8-án átadott követeléseire. Az érdekképviselet akkor arra kérte a munkáltatót, hogy legkésőbb augusztus elején jelöljön ki időpontot az egyeztetésre. A szakszervezet kilátásba helyezte, hogy sztrájkbizottságot alakít, amely megfogalmazza a béremelési igényt és a létszámhiány enyhítésére szolgáló javaslatokat.

Az Utasellátó jövőjéről egyeztet a MÁV-START és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Az érdekképviselet úgy értesült, hogy a cég csoportos létszámleépítéssel 50 dolgozó elbocsátás tervezi. A MÁV-Start közleményében ugyanakkor azt állítja: nem tervez ilyen lépést. Ha mégis szükség lenne a kapacitás csökkentésére, akkor a munkáltató más pozíciót ajánl fel az érintetteknek.

Helyreállították az áramszolgáltatást az Őrségben is az E.ON szakemberei. Az áramszolgáltató szóvivője közölte, hogy a csütörtök éjszakai vihar okozta károk felszámolása a következő napokban is folytatódik. Varga Ivett tájékoztatása szerint a Nyugat-Dunántúlon összesen 120 ezer fogyasztónál volt áramszünet az ítéletidő következtében.

Nyilvánosan elítélte a rasszizmust az amerikai elnök, aki megnevezte a virginiai Charlottesville-ben történt atrocitások felelőseit. Donald Trump a Fehér Házban mondott beszédében kijelentette: visszataszító bűnözők, akik a rasszizmus nevében erőszakot követnek el. Az elnök megígérte, hogy a bűnözőket az igazságszolgáltatás szigorával sújtják, a Charlottesville-i áldozatokról pedig úgy fogalmazott: megtestesítik az amerikai nemzet jóságát és tisztességét.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×