Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óvatosan, mielőtt drónt vesz ajándékba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sokan kapnak drónt karácsonyra, de kevesen tudják, hogy hatósági engedély nélkül nem használhatják a repülő szerkezeteket. Az InfoRádió úgy tudja, hogy már készül a pilóta nélküli légi járművek részletes szabályozása.

A drónok olyan pilóta nélküli légi járművek, amelyek népszerű karácsonyi ajándékok Magyarországon is, és a piacuk egyre nő - mondta Szakonyi Péter, a napi.hu szerkesztője. Az Egyesült Államokban már egymilliárd dollár fölé teszik az ilyen berendezések éves forgalmát. 

Drónt csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság által engedélyezett helyen és időpontban szabad használni, de ezt a szabályt jóformán senki sem tartja be - hívta fel a figyelmet Tuzson Gergely, a Drónpilóták Országos Egyesületének elnöke.

"Valószínűleg nem is bírnák a hatóságok a terhelést, ha mindenki engedélyt kérne,de az eljárás költsége, illetve időigénye és bonyolultsága miatt nagyon kevesen kérnek engedélyt, ez inkább az üzleti felhasználókra jellemző. Magánszemély egyébként sem is kérhet repülési engedélyt" - figyelmeztetett az elnök.

A drónokra fényképezőgépet vagy videokamerát is lehet felszerelni, ezért Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint is szabályozni kellene a használatukat.

"A drónok nem megfelelő használata akár szabálysértést vagy bűncselekményt is megvalósíthat. Nem lehet olyan felvételeket készíteni, még magáncélra sem, amely az emberi méltóságot sérti, és külön figyelni kell a kiskorúak védelmére is" - mondta Péterfalvi Attila.

Giovanni Buttarelli európai adatvédelmi biztos egyetért azzal, hogy a drónhasználatot szabályozni kell, ugyanakkor rámutatott, hogy ezek az eszközök igen hasznosak tudnak lenni.

"Vannak szociális és gazdasági előnyei is a drónoknak, fontos szerepök lehet a munkahelyteremtésben is. 1708 különböző dróntípust tartanak számon a világon, csak Európában 76 különböző gyártó van" - nyilatkozott a biztos.

Az Országgyűlés novemberben módosította a légi közlekedésről szóló törvényt. Az új jogszabály december 31-én lép hatályba. Az ördög azonban a Honvédelmi Minisztériumban készülő rendelet részleteiben rejlik. A tárca szerdára ígért tájékoztatást erről.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy az új szabályozás külön kategóriába sorolja a civilek és a hatóságok - például a rendőrök, a határőrök és a vámosok - által használt drónokat. Úgy tudjuk, hogy legkésőbb július elsején létrehoznak egy honlapot és egy mobilalkalmazást, hogy a drónpilóták gyorsan és könnyen bejelenthessék a repüléseiket. Szabályozni fogják a pilóták képzését, de lesz egy könnyítés is: az ellenőrzött légtérben végrehajtott repülésekhez a légügyi hatóság engedélyére már várhatóan nem lesz szükség.