Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: Olaszországnak teljesítenie kellene schengeni kötelezettségeit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az olasz miniszterelnök a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben országa nem teljesíti a schengeni övezethez való tartozásból adódó kötelezettségeket; pedig ha Olaszország betartaná a közös szabályokat, jóval kisebb lenne a bevándorlási nyomás az EU-n - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Rai1 olasz közszolgálati televízió műsorában kedden úgy nyilatkozott, hogy ha Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia "erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek", és "csak a pénzünket akarják (...), az olaszok pénzét el is felejthetik". Úgy fogalmazott, hogy az olasz kormány "kész megvétózni az Európai Unió költségvetését" is, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: az olasz miniszterelnök "teljesen félreérti a helyzetet". Az európai uniós források ugyanis járnak a közép-európai országoknak, azokat európai jogszabályok garantálják - magyarázta. Hozzátette: a közép-európai országok európai uniós csatlakozássukkal megnyitották piacaikat a nyugat-európai, köztük az olasz vállalatok előtt, amelyek komoly profitra tettek szert ezen a piacokon.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Matteo Renzi a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben Olaszország nem teljesíti a kötelezettségeket, amelyek a schengeni tagságából adódnak. Ha betartaná a közös szabályokat, jóval kisebb bevándorlási nyomás hárulna az Európai Unióra - mutatott rá.